Uitbraakpoging verijdeld?

'Geld, drugs en lopers ontdekt in gevangenis Zaanstad'

26 augustus 2019 03:56 Aangepast: 26 augustus 2019 03:59
Justitieel Complex Zaanstad (archieffoto) Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Honderden euro’s, xtc-pillen, softdrugs en een set lopers om sloten te forceren zijn in beslag genomen in het Justitieel Complex Zaanstad. Het is onduidelijk of een uitbraakpoging is verijdeld.

De contrabande was in het bezit van een sollicitant van een extern ict-bedrijf, schrijft De Telegraaf

De man was werkzaam bij een ict-bedrijf dat diensten levert in andere gevangenissen en bezocht de gevangenis in Westzaan voor een acquisitiegesprek. Het bedrijf heeft de man ontslagen en de politie heeft hem aangehouden voor onderzoek.

Luchtdrukwapen

Een week voordat de contrabande werd onderschept werd er bij dezelfde gevangenis ook een luchtdrukwapen in beslag genomen. Het wapen, waarmee balletjes kunnen worden afgevuurd zijn vaak nauwelijks van echte vuurwapens te onderscheiden.

Een medewerker van het justitieel complex had het wapen volgens eigen zeggen per ongeluk naar binnen gebracht. De medewerker van de beveiliging die de medewerker door had gelaten had het niet ontdekt. Toen de medewerker zich realiseerde dat hij het wapen bij zich had, lichtte hij meteen de beveiliging in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dubbel zoveel mobieltjes in Belgische cellen: 'Zo lek als een zeef'

Externe werknemers

De medewerker van de beveiliging was, net als de sollicitant, een werknemer van een extern bedrijf. Dergelijke externe werknemers zijn toegenomen door de bezuinigingen in het gevangeniswezen.

Externe krachten zijn vaak een achilleshiel bij de beveiliging van gevangenissen. Het vaste personeel waarschuwt voor een gebrek aan ervaring en de grotere kans op rotte appels onder werknemers van externe bedrijven, schrijft de krant.

Feesten in de gevangenis

Eerder kwamen er video's boven water waarop te zien was hoe gedetineerden erop los feesten in de penitentiaire inrichting Zuyderbos in Heerhugowaard en het Justitieel Complex Zaanstad.

De dansende en feestende gevangenen smeten keukenmeubilair kapot. Ook was er drugsgebruik te zien. Alles was gefilmd met naar binnen gesmokkelde telefoons.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Video's laten feestende gevangenen zien die meubilair slopen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore