Ga naar de inhoud
Overprikkeld en moe

Ivo is blij dat zijn kinderen weer naar school gaan: 'Zij hebben genoten, wij zijn moe'

Ivo met zijn gezin bij opa en oma in de tuin. Beeld © Eigen foto

Zes weken vakantie is voor veel kinderen heerlijk, maar sommige ouders worden er gek van. Vader Ivo en alleenstaande moeder Wendy zijn blij dat hun kinderen weer gewoon naar school gaan. "Heerlijk, die rust en regelmaat. Voor hen en voor ons."

"'s Ochtends stonden ze om 06.00 uur al te springen: 'Wat gaan we vandaag voor leuks doen?' Ze stuiterden door tot we om 09.00 uur eindelijk naar een pretpark of de dierentuin gingen", vertelt Ivo van Rossum (37). Hij geeft toe dat hij best blij is dat zijn kinderen weer naar school en naar de opvang gaan.

Zijn zoon Mees is vier jaar en had zes weken vakantie, terwijl Ivo en zijn vrouw er maar twee hadden. "Het was een hoop geregel met roosters, opvang en vrije dagen. Daarnaast miste onze dochter Noa van twee jaar vaak haar middagslaapje als we een dagje weg waren. Dan werd het er niet altijd gezelliger op."

Overprikkeld en moe

Tijdens de vakantie is het gezin naar pretparken gegaan, zwembaden, een dierentuin en gewoon thuis gebleven. "We zijn niet op vakantie gegaan, dus we probeerden de kinderen een zo leuk mogelijke zomer te geven", vertelt Ivo. Maar hij merkte dat zijn kinderen door die dagjes weg allebei overprikkeld raakten en snel moe werden.

"We probeerden Noa haar middagslaapje te laten doen in een pretpark, dat werkte natuurlijk niet. Aan het einde van de middag lagen Noa en Mees allebei in de auto te slapen. We moesten ze wakker maken voor het eten en het bad, een drama was het. De kinderen hebben genoten deze zomer, wij zijn moe. Mees gaat nu weer een week naar school. Heerlijk, die rust en regelmaat. Voor hen, en voor ons."

'Vandaag breng ik ze met plezier weg'

Ook Wendy Lispet had het zwaar deze zomer. Ze is alleenstaande moeder van drie kinderen van drie, zes en zeven jaar. Ze is niet op vakantie gegaan. "Ik woon in een dorp waar weinig te doen is. We hadden de speeltuin en kinderboerderij inmiddels drie keer gezien. Al hun vriendjes waren op vakantie, ik wist na twee weken niet meer wat ik met ze moest doen."

"Zes weken is dan echt heel lang. De kinderen verveelden zich, begonnen ruzie met elkaar te maken." Haar oudste twee kinderen hebben volgens Wendy echt zin om weer naar school te gaan. "Daar zijn hun vriendjes en vriendinnetjes. Vandaag breng ik ze met plezier weer weg."

De
Lees ook:
De vakantie voorbij, nu weer op tijd naar bed – maar hoe dan?