36,7 miljoen reizigers

Treinreizigers kunnen borst natmaken: in september recorddrukte

25 augustus 2019 19:59 Aangepast: 01 september 2019 17:41
Beeld © ANP

De NS verwacht volgende maand een recordaantal van 36,7 miljoen reizigers. September is altijd de drukste maand van het jaar op het spoor: forensen gaan na de vakantie weer naar het werk en jongeren beginnen aan het studiejaar.

Vorig jaar vervoerde de NS 35 miljoen reizigers in september. De verwachting van de NS is dit jaar hoger dan die van vorig jaar omdat in z'n algemeenheid bij aanhoudende economische groei meer mensen op pad zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels... in de trein

De NS neemt diverse maatregelen. Zo worden tussen Den Haag en Leiden, Rotterdam - Amsterdam en Den Haag - Eindhoven enkele treinen verlengd met 200 extra zitplaatsen. Op andere belangrijke trajecten wordt al met de maximale lengte gereden. De perrons zijn te kort voor langere treinen. De NS heeft daarom ProRail gevraagd op negen stations de perrons te laten verlengen.

Spitshinder

Vooral in het drukste uur, tussen 7.30 uur en 8.30 uur, kunnen reizigers hinder hebben van drukte, waarschuwt de NS. De meeste 'spitshinder' zullen mensen ondervinden op deze vijf trajecten:

  • Haarlem - Amsterdam Sloterdijk
  • Utrecht Centraal - Amsterdam Bijlmer
  • Den Haag Centraal - Leiden Centraal
  • Ede-Wageningen - Utrecht Centraal
  • Amersfoort - Utrecht Centraal

Een paar weken geleden bleek dat in de eerste helft van dit jaar het aantal gereisde treinkilometers met 4,6 procent harder groeide dan gedacht, waardoor de grenzen van de groei van het treinverkeer jaren eerder worden bereikt dan berekend. In de huidige prognoses van het Rijk werd erop gerekend dat het spoorplafond pas in 2030 zou worden bereikt. Volgens de NS gebeurt dat echter al in 2027, en mogelijk zelfs al in 2025 als de trend van de eerste helft van dit jaar zich doorzet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS start met reclames in de trein, maar je kaartje wordt niet goedkoper

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`