Tweede hittegolf

Negende tropische dag: 'Er komen er nog wel een paar'

25 augustus 2019 16:29 Aangepast: 25 augustus 2019 22:35
Mensen gaan het strand op. Beeld © ANP

In de Bilt werd vanmiddag meer dan 30 graden gemeten, dat maakt het de negende officiële tropische dag van het jaar. En het blijft nog even warm. "Er komt zelfs een tweede hittegolf aan."

2018 telde ook negen tropische dagen, maar deze week gaan we volgens Middendorp wel vaker de 30 in de Bilt graden halen. "Morgen, dinsdag en woensdag gaan we de 30 graden met gemak halen. Dan komen we op 12 tropische dagen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. Het is de derde keer dat dit zou gebeuren, maar het is geen record. In 1976 waren er 14 tropische dagen, in 2006 waren dat er 13. "Het jaar is nog niet om, wie weet wat september nog voor verrassingen heeft."

Het strand was vandaag de lekkerste plek als je niet van zinderde hitte hield. "Daar was het tussen de 25 en 28 graden en er stond een windje. En het zeewater is met 20 graden best warm. Je kon er prima nog even zitten om de files naar huis te vermijden."

Parkeerplaatsen stranden vol

Door het mooie weer was het druk aan de kust. Bij stranden in onder meer Den Haag en Hoek van Holland waren urenlang geen parkeerplekken meer te vinden. 

De politie in Den Haag adviseerde mensen niet uren in de file te gaan staan, maar het openbaar vervoer te nemen. Ook in Hoek van Holland in Zeeland en in Zandvoort was het overvol met strandbezoekers.

Tweede hittegolf

Het blijft voorlopig nog wel even mooi. Als het de aankomende dagen 30 graden wordt, wat de voorspelling is, halen we ook meteen een tweede landelijke hittegolf van dit jaar. Hiervoor moet het vijf zomerse dagen op een rij zijn van 25 graden, waarvan het drie dagen boven de 30 graden moet zijn. Dit jaar was eind juli de eerste hittegolf, die was vrij extreem, met een temperatuurrecord van 40,7 graden in Gilzen-Rijen.

Twee hittegolven in een kalenderjaar is maar drie keer eerder voorgekomen. Waaronder vorig jaar, die was bijzonder omdat er maar een dag tussen de twee hittegolven in zat. "Vanaf donderdag krijgen we een klein dipje, maar volgend weekend kan het best weer zonnig worden en rond de 25 graden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tropische dag vandaag: hitteplan van kracht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore