Ga naar de inhoud
Arm in een rijk land

Zorgeconomen: 'Deel patiënten in financiële problemen door te ingewikkeld zorgsysteem'

Veel patiënten die in de financiële problemen raken, raken verstrikt in ons ingewikkelde zorgsysteem. Dat is voor veel mensen te complex, zeggen zorgeconomen Xander Koolman en Michiel Verkoulen. RTL Nieuws meldde dinsdag dat duizenden Nederlanders in de financiële problemen zitten door hoge zorgkosten.

"Mensen komen vooral in de problemen vanwege de complexiteit van de zorgbetalingen", zegt zorgeconoom Xander Koolman. "Er zijn wel manieren om de kosten te compenseren, maar die zijn zo ingewikkeld dat mensen er geen goed gebruik van maken."

Torenhoge
'Ziek zijn is duur'
Torenhoge zorgkosten brengen Nederlanders in ernstige geldproblemen

'Zo complex is het''

Als voorbeeld noemen Verkoulen en Koolman de ziekenhuiszorg: "Als mensen veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld ziekenhuiszorg, ouderenzorg en ondersteuning wordt het een complex geheel van rekeningen, eigen bijdragen en toeslagen", zegt Verkoulen. "Zorgrekeningen zijn vaak ondoorzichtig, kunnen onverwacht komen en zich opstapelen, juist bij mensen die veel zorg nodig hebben." 

Koolman herkent dat: "Mensen zijn soms na een afspraak met een specialist van 10 minuten de volledige 385 euro eigen risico kwijt. Of ze moeten voor een behandeling die in de ogen van de patiënt in 2018 heeft plaatsgevonden ook in 2019 het volledige eigen risico betalen. Rekeningen komen heel laat. Dat verwachten mensen niet, en dat maakt zorguitgaven lastig te plannen voor huishoudens."

Ziek
Dure zorg
Ziek en geldproblemen: zeven kijkers vertellen over hun worstelingen

Uit eerder onderzoek van zorgvergelijker Independer blijkt dat Nederlanders voor 100 miljoen aan zorgtoeslag laten liggen. Uit angst voor een rekening achteraf. Dat kwam ook naar voren bij het onderzoek van RTL Nieuws. "Dan faalt het systeem", vindt Koolman.

Toeslagen groeien mee met zorgkosten

"Toch zijn er ook vele maatregelen genomen om die stijging te compenseren", zegt Koolman. "Zo stijgt de zorgtoeslag mee met zowel de premies als met het eigen risico. Dat laatste weten veel Nederlanders niet, en die verzuimen dan een reservepotje aan te leggen voor het geval het eigen risico moet worden betaald."

Het complexe systeem van premies, eigen risico's en zorgtoeslagen veroorzaakt een deel van die problemen, vinden Koolman en Verkoulen. "Het systeem is opgezet zodat de burger ziet hoeveel de zorg kost. Nu blijkt dat sommigen van de meest kwetsbare groep burgers daar de prijs voor betalen. Voor hen is dat een hoge prijs."