Onderzoek naar dood

Vader Dascha weg uit politiebureau: 'Vertrouwen in politie en OM terug'

25 augustus 2019 06:41 Aangepast: 25 augustus 2019 10:24
Dascha Graafsma (16) overleed nadat ze was aangereden door een trein.

De vader van Dascha Graafsma heeft het politiebureau waar hij gisteren een groot deel van de dag zat aan het eind van de avond verlaten. Hij zegt weer vertrouwen te hebben in de samenwerking met politie en justitie naar de doodsoorzaak van Dascha.

René Graafsma wilde met zijn actie in het politiebureau in Hilversum een gesprek afdwingen met het Openbaar Ministerie. Volgens hem waren er in nieuw onderzoek naar de dood van de 16-jarige Dascha opnieuw fouten gemaakt. Daarom zei hij geen vertrouwen te hebben in politie en justitie.

Aangereden door trein

Dascha werd in november 2015 aangereden door een trein tussen de stations Hilversum en Hollandsche Rading. Het Openbaar Ministerie constateerde eerder dat er sprake was van zelfmoord, maar de familie gelooft dat niet en verwijt de politie en het OM dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd.

Graafsma doet zelf al langere tijd onderzoek naar de dood van zijn dochter, en heeft daarbij een particulier onderzoeksteam ingeschakeld. Dat zegt dat Graafsma niet alle camerabeelden heeft gezien van rond de plek waar Dascha overleed, terwijl hij daar wel om had verzocht. Maar volgens de politie heeft hij wel alle beelden bekeken. Hij heeft nu afgesproken dat hij die binnenkort nog een keer mag zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Dascha bezet politiebureau en wil gesprek over dood dochter

Wakker geworden van auto

De beelden waar het om gaat, zijn beelden waarop auto's te zien zijn die in zuidelijke richting op de Utrechtse Weg reden, zei Graafsma gisteren tegen RTL Nieuws. "Een bewoner van een huis aan het pad naar het spoor zegt dat hij door een auto is wakker geworden. Op het bewuste pad én rond het tijdstip van de dood van Dascha." Volgens de officier van justitie was de auto onherkenbaar.

Dat wringt bij Graafsma. Volgens hem kan het namelijk zijn dat Dascha in die auto heeft gezeten. "Ze kan gezien het tijdstip nooit lopend van de plek waar ze gefilmd is, naar de plek zijn gekomen waar ze om het leven kwam."

Staand of liggend aangereden

Het nieuwe onderzoek moet volgens Graafsma vooral uit gaan wijzen of zijn dochter staand of liggend is aangereden. Zowel het particuliere onderzoek als dat van het OM concludeerden dat het letsel bij Dascha hoort bij een aanrijding in staande positie, maar de nabestaanden twijfelen. "Die twijfel willen we wegnemen", zei een woordvoerster van het OM eerder.

Vorig jaar waren de camerabeelden ook al eens punt van discussie tussen René Graafsma, het politie en het OM. Toen zat de vader van Dascha enkele dagen op het politiebureau om de laatste beelden van zijn dochter in handen te krijgen. Dat lukte niet, maar hij mocht ze wel bekijken.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht besloot afgelopen week een tweede forensisch onderzoek in te stellen naar aanleiding van het particuliere onderzoek van Graafsma naar Dascha's dood. Een nieuw strafrechtelijk onderzoek komt er wat het OM betreft niet.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore