Camerabeelden zien

Vader Dascha bezet politiebureau en wil gesprek over dood dochter

24 augustus 2019 21:53 Aangepast: 24 augustus 2019 21:55
Dascha met haar vader René.

De vader van Dascha Graafsma zit sinds vanmiddag in de hal van het politiebureau van Hilversum. "Ik wil een gesprek met het Openbaar Ministerie", zegt René Graafsma tegen RTL Nieuws. De 16-jarige Dascha kwam in 2015 om het leven nadat ze enkele uren vermist was na een avond stappen.

Het meisje kwam onder een trein terecht tussen Hilversum en Hollandsche Rading. Volgens het OM heeft de tiener vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Maar haar familie gelooft dat niet.

Tweede forensisch onderzoek

Afgelopen week werd bekend dat de dood van Dascha opnieuw onderzocht gaat worden, naar aanleiding van een particulier onderzoek. Het OM heeft al laten weten dat er geen nieuw strafrechtelijk onderzoek komt en dat het gaat om een tweede forensisch onderzoek. Dat is voor Graafsma niet genoeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw onderzoek naar doodsoorzaak Dascha Graafsma

"Ik wil een gesprek en dat kan ook in het weekend", zegt Graafsma. De deur van het politiebureau gaat 's nachts dicht, maar hij heeft een toezegging dat hij op een bankje mag blijven zitten.

Camerabeelden

Graafsma wil naast het gesprek ook de camerabeelden zien. Volgens hem heeft hij namelijk nog niet alle beelden gezien. "Niet van de auto's in de zuidelijke richting op de Utrechtse Weg." Want juist die auto's zitten hem dwars.

Politie geeft vermoedelijk laatste beelden Dascha vrij

"Een bewoner van een huis aan het pad naar het spoor zegt dat hij door een auto is wakker geworden", volgens Graafsma. "Op het bewuste pad én rond het tijdstip van de dood van Dascha." Volgens de officier van justitie was de auto onherkenbaar.

'In een auto gezeten'

Dat wringt bij Graafsma. Volgens hem kan het namelijk zijn dat Dascha in die auto heeft gezeten. "Ze kan gezien het tijdstip nooit lopend van de plek waar ze gefilmd is, naar de plek zijn gekomen waar ze om het leven kwam."

Het nieuwe onderzoek moet volgens Graafsma vooral uit gaan wijzen of zijn dochter staand of liggend is aangereden. Zowel het particuliere onderzoek als dat van het OM concludeerden dat het letsel bij Dascha hoort bij een aanrijding in staande positie, maar de nabestaanden twijfelen. "Die twijfel willen we wegnemen", zei een woordvoerster van het OM eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Dascha: 'Haar dood voelt nog elke dag als open wond'

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore