Zonkracht

Insmeerteams ingezet op festivals, 'kinderachtig, maar het is écht nodig'

24 augustus 2019 14:55 Aangepast: 24 augustus 2019 15:16
Archieffoto. Beeld © ANP

De organisatie van het festival Mysteryland neemt extra maatregelen vanwege de hitte. Er zijn extra waterpunten, luifels voor schaduw en insmeerteams. Maar kunnen we dat zélf niet, ons insmeren? "Hoe kinderachtig het ook klinkt, we hebben echt iemand nodig die ons helpt herinneren."

Gewapend met flessen zonnebrandcrème struinen medewerkers van het festival het terrein af om feestgangers in te smeren.

En dat is nodig, zegt Marco van Coevorden, dermatoloog in Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn. "Mensen hebben gewoon echt niet door dat ze verbranden. Ook al is het 30 graden, ze vergeten zich zo makkelijk in te smeren."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hitteplan van kracht, wegen naar stranden lopen vol

Prikkels, prikkels, prikkels

Daar zijn een paar redenen voor. Allereerst: afleiding. Te veel prikkels. "Ga maar na", zegt Van Coevorden. "Op een festival zijn je vrienden, er is muziek, er zijn andere mensen, je bent je dan niet bewust van de hitte die je op je huid voelt." Hetzelfde op het strand. Je slaapt, of je kletst er wat, je hebt afleiding door dingen die om je heen gebeuren. 

En de hitte op je huid, dat is een waarschuwingssignaal voor jezelf. Dat signaal zegt: het is wel erg heet hier. "Daarom voelt het ook niet fijn op een windstille plek: de zon prikt en brandt."

Daarnaast maakt alcohol je minder alert, zegt de dermatoloog. En vijf jaar geleden concludeerden onderzoekers in het British Journal of Dermatology dat alcohol in het lijf wordt omgezet in acetaldehyde. Die stof maakt, zo stelden de wetenschappers, je huid gevoeliger voor zonlicht.

Verraderlijk

Wat verraderlijk is, is een briesje, weet Van Coevorden. "Dat kan komen omdat het waait, bijvoorbeeld. Als je in een tuin zit met een schutting, maar wel pal in de zon, dan voel je véél beter dat je verbrand dan wanneer je bij de zee zit."

Ook als je zwemt voel je de hitte niet, terwijl je in water zeker wel kan verbranden. "En als je buiten hardloopt, dan voel je door de beweging ook luchtlagen lang je huid die verkoelend werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een dag na zonkracht 7: 'Ik ben nog nooit zó verbrand geweest'

'Maar ik ben niet rood!'

Zonaanbidders die denken dat ze het wel zien aan hun huidskleur dat ze verbranden, komen bedrogen uit. "Als je rood bent, ben je al te laat."

Rood worden begint namelijk niet direct. "Pas na een uur komt de eerste reactie op gang", legt de dermatoloog uit. "Het proces van verbranding duurt maximaal vier uur, dan ben je echt rood. In de tussentijd zullen er eerst allerlei dingen gebeuren in je huid." Immuunstoffen worden aangepakt, cellen stoppen met delen en gaan dood. "Die hele kettingreactie heeft tijd nodig om op gang te komen, het kan wel 24 uur duren."

Onwetendheid

Maar dat weten heel veel mensen niet. "Dat maakt dat die insmeerteams nodig zijn, hoe kinderachtig het ook klinkt. Ook volwassenen hebben iemand nodig die op hen let. Het is heel goed dat dit voor de festivalgangers wordt geregeld."

Het allermooiste zou zijn dat mensen een soort 'insmeerroutine' ontwikkelen. "Maar dat kun je niet van mensen verwachten. Vooral ook omdat de zon hier niet zo heel vaak schijnt. Ik was in Australië, daar stonden van die grote gratis zonnebrandflessen op het strand, en overal hangen waarschuwingsborden. Het zit daar veel beter in het collectieve bewustzijn. Je insmeren is daar net zoiets als je tanden poetsen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore