Let op ouderen

Hitteplan van kracht, wegen naar stranden lopen vol

24 augustus 2019 09:10 Aangepast: 24 augustus 2019 10:51
Archieffoto Beeld © ANP

Het wordt weer heet in Nederland. Dat betekent twee dingen: het Nationale Hitteplan is vandaag van kracht en de wegen naar de stranden lopen vol.

Volgens de ANWB is het vooral op de A58 druk op weg naar de kust in Zeeland. Tussen Bergen op Zoom en Vlissingen moeten automobilisten mede door een auto met pech rekening houden met een vertraging van een half uur. Ook bij Zierikzee en richting het strand in Zandvoort staan korte files.

Hitteplan

Wegens hoge temperaturen is vanaf vanochtend voor heel Nederland het Nationale Hitteplan ingesteld.

Het RIVM zegt dat mensen moeten uitkijken voor uitdroging en oververhitting. "Baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut. Ook ouderen en chronisch zijn kwetsbaar. 

Dunne kleding dragen

Daarnaast wordt aangeraden schaduw op te zoeken, lichamelijke inspanning in de middag te beperken en dunne kleding te dragen.

Het hitteplan is vanaf 10.00 uur actief. "Rond die tijd wordt het warmer", zegt Philippe Schambergen, meteoroloog van Buienradar. "Vannacht is het nog een redelijk frisse nacht geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Het hitteplan werkt, en redde zelfs duizenden levens'

Warmere nachten

De komende nacht koelt het nog goed af, de daaropvolgende nachten gaan warmer worden, vermoedt Schambergen. "Om 12 uur 's nachts kan het dan nog wel warmer dan 20 graden zijn. Daar moeten mensen rekening mee houden."

Overdag kunnen de temperaturen stijgen tot 27 graden. In het zuiden en oosten kunnen ze boven de 30 graden komen. "Er is kans dat we regionale hittegolven krijgen", zegt Schambergen. 

Hittegolf 

En een landelijke hittegolf? "Zou ook zomaar kunnen", zegt de meteoroloog. "Dat zou dan uitzonderlijk laat zijn, zo eind augustus. Het kan maar zo zijn dat het dan de meest late hittegolf is die we ooit hebben gehad." De hittegolf die als laatste geëindigd is in het jaar is op 26 augustus geëindigd. Dat was in 2001. 

Wel is het zo dat het niet zo warm wordt als afgelopen hittegolf. "Temperaturen van boven de 40 graden gaan we niet meer redden.". Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat houdt het 'levensreddende' Nationaal Hitteplan precies in?

Hoe help je ouderen?

Een van de meest gegeven adviezen tijdens een hittegolf: goed blijven drinken. Uitdroging verhoogt het risico op problemen in de hitte. Maar het probleem bij ouderen is juist dat hun dorstprikkel veel minder is.

"Ze hebben gewoon minder dorst", zei Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde, al eerder tegen RTL Nieuws. "Daarnaast hebben ze moeite met bewegen en is het dus moeilijk aan drinken te komen." Ook zijn ouderen vaak bang om te vallen. "Dat helpt niet", zegt Nieuwenhuizen.  

Zout eten

Maar hoe kun je zelf je opa of oma of oudere ouders helpen te drinken, als ze het zelf niet zo snel doen? "Reik vaak en veel drinken aan, zet het bij ze in de buurt of drink samen wat met ze", adviseert Nieuwenhuizen. En als mensen niet willen drinken, onthoud dan dat er in voeding als soep en fruit ook vocht zit.

Daarnaast wil Nieuwenhuizen nog benadrukken dat het in warme periodes ook belangrijk is om te blijven eten. "We zweten al het zout uit en een tekort aan zout is gevaarlijk... Zeker als je dan ook nog veel zou gaan drinken. Dan krijg je een nog groter tekort." Dus naast goed drinken, is het ook belangrijk om zoute soep, zoute broodjes of bijvoorbeeld chips te eten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore