Ga naar de inhoud
Uitzonderlijk

Verdachten hondengevechten voor rechter: 'Ze hebben alweer nieuwe honden'

Archieffoto van een gewonde hond Beeld © iStock

Drie mannen en een vrouw staan vanaf vandaag terecht voor betrokkenheid bij meerdere hondengevechten. Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de zaak, die uitzonderlijk is. Volgens deskundigen blijven de hondengevechten namelijk meestal onder de radar.

De politie kwam de vier, afkomstig uit Amersfoort, Soest en Zeist, op het spoor na een anonieme tip. Bij meerdere invallen werden in 2016 in totaal 25 pitbulls in beslag genomen. Zestien waren zo agressief dat ze een spuitje hebben gekregen.

Het viertal wordt verdacht van betrokkenheid bij de gevechten en van de organisatie daarvan. Deze gevechten zijn verboden en zorgen voor heftige verwondingen bij de honden. Bovendien kunnen de getrainde honden een gevaar vormen voor mensen en voor andere honden. 

Onzichtbaar probleem

Marcel van de Ven is onderzoeksdeskundige van House of Animals en doet onderzoek naar onder meer hondengevechten. "We weten dat er gevechten worden gehouden, maar het is een onzichtbaar probleem. De opsporing moet dan ook beter, maar dat is niet eenvoudig. Mensen zien de signalen van dit soort gevechten vaak niet, of ze zijn bang om het te melden bij de politie." 

Hoe herken je dat een hond aan gevechten heeft meegedaan?

  • Hond is erg gefocust bij zien ander dieren
  • Littekens op kop en voorpoten
  • Hond is erg gespierd of juist heel mager
  • Nauwelijks medische zorg bij verwondingen
  • Geen hondenchip 
Bron: Hondenbescherming

De politie gaf na de aanhoudingen in 2016 al aan dat het moeilijk is om betrokkenen bij de gevechten te pakken. "Het is uitzonderlijk dat wij aanhoudingen hebben kunnen verrichten, omdat niemand erbij gebaat is dat dit naar buiten komt", zei een woordvoerder destijds. "Hondengevechten vinden meestal plaats in huizen. De honden komen ook vaak niet buiten."

Preventieve werking

Van de Ven ziet wel dat er bij de politie en het Openbaar Ministerie nu het besef is dat er grote bendes achter dit soort gevechten zitten. " Een veroordeling van deze mensen zou echt kunnen helpen. Hopelijk gaat er dan een preventieve werking vanuit, want mensen die gepakt worden, gaan nu vaak gewoon door. De verdachten in deze zaak hebben ook alweer nieuwe honden. Als ze nu flink gestraft worden dan stopt dit misschien."     

Reportage Editie NL na aanhouding hondengevechten:

02:35
Bron: RTL Nieuws