Langdurig warm

Morgen hitteplan van kracht, kans op derde hittegolf van het jaar

23 augustus 2019 11:00 Aangepast: 23 augustus 2019 11:25

De teenslippers hoeven de komende dagen nog niet de kast in. Integendeel, haal ook de zwemkleren maar weer tevoorschijn, want we krijgen prachtig weer dit weekend en de dagen erna.

En misschien zet deze 'uitgerekte' zomer nog wel langer door, blijkt uit sommige weermodellen.

Nationaal hitteplan

Tot en met dinsdag is er letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Het wordt ruim boven de 25 graden, en morgen treedt vanwege de warmte zelfs het nationale hitteplan in werking. "Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan de hitte tot problemen leiden", zegt het RIVM.

"Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek", meldt het instituut. Het hitteplan werd eind juli ook afgekondigd. Toen liepen de temperaturen op naar recordhoogte.

Waarschuwingen en adviezen:

  • Het RIVM adviseert om de komende dagen goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.
  • Ook krijgen mensen het advies voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.
  • Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.
  • "Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.  

Van 25 tot 32 graden

Morgen wordt het 25 graden in het noordwestelijk kustgebied, 29 graden in het midden en plaatselijk 30 graden in het zuiden en oosten, meldt Buienradar

Tot en met dinsdag blijft het op en top zomers. De zon schijnt volop met soms sluierbewolking en het is zeer warm. In de middag wordt het 26 tot 32 graden.

Unicum

De kans op een hittegolf in de komende dagen is daarmee redelijk groot, en dat zou de derde van dit jaar worden. Bovendien zou er dan sprake zijn van een unicum: nog nooit werd er zo laat in het jaar een hittegolf geregistreerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Weet je nog, die hittegolf? Die is nu in Groenland en 'dat is zorgelijk'

Woensdag omslag?

Vanaf woensdag is er kans op een bui, maar de temperatuur blijft prima. Het wordt zo'n 23 à 24 graden, en het lijkt erop dat dat weerbeeld zich tot begin september voortzet.

Enkele weermodellen laten zelfs de tweede week van september nog zomers weer zien, met temperaturen boven de 20 graden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore