Ga naar de inhoud
Johan van Laarhoven

Grapperhaus spreekt 45 minuten met Thaise premier over coffeeshopbaas

Grapperhaus en de Thaise premier. Beeld © EPA

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) heeft een kleine drie kwartier gesproken met de premier van Thailand over de zaak van de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Van Laarhoven is in Thailand tot tientallen jaren cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg 12 jaar.

Spannende
Lees ook:
Spannende dag voor veroordeelde coffeeshopbaas, Grapperhaus in Thailand

'Uitzonderlijk dat Nederlandse minister pleit voor vrijlating'

"Het is uitzonderlijk dat een Nederlandse minister naar een ander land reist om te pleiten voor vrijlating van een Nederlandse gevangene", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers vanuit Thailand. "Maar dit is dan ook een bijzondere situatie. Het is namelijk mede door toedoen van de Nederlandse overheid dat Van Laarhoven al vijf jaar vastzit." 

Justitie in Nederland vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise openbaar ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Van Laarhoven kreeg honderd jaar cel, zijn echtgenote twaalf jaar. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen, na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman.

Grapperhaus
Lees ook:
Grapperhaus naar Thailand voor coffeeshopbaas die 103 jaar cel kreeg

Onzorgvuldig

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

De minister spreekt vandaag met zijn Thaise ambtgenoot en de premier van het land. "Gezien het diplomatieke karakter van het overleg kunnen er op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan over de inhoud van de besprekingen", schreef hij deze week aan de Tweede Kamer.

Grapperhaus
Lees ook:
Grapperhaus wil coffeeshopbaas terug, maar succes niet gegarandeerd