#PrayForTheAmazon

Klimaatactiviste Greta Thunberg bezorgd over verwoestende brand Amazonegebied

22 augustus 2019 21:33 Aangepast: 22 augustus 2019 23:26
Thunberg is met een boot onderweg naar New York. Beeld © EPA

De druk op de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden wordt steeds groter. Zo heeft de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg op Twitter haar bezorgdheid uitgesproken.

"Zelfs midden op de Atlantische Oceaan hoor ik over het recordaantal verwoestende branden in het Amazonegebied", twitterde Thunberg, die met een boot onderweg is naar New York. "Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen."

Belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit

Ook het hoofd van de Verenigde Naties is bezorgd. "Tijdens de wereldwijde klimaatcrisis kunnen we ons niet nog meer schade permitteren aan een belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit", aldus secretaris-generaal António Guterres op Twitter.

De Franse president Emmanuel Macron spreekt op Twitter over een 'internationale crisis'. Hij wil dat de G7 zich daar komend weekend over buigt. "Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazoneregenwoud, de long van onze planeet die 20 procent van onze zuurstof produceert, brandt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

#PrayForTheAmazon: Braziliaans regenwoud staat in brand, hoe erg is het?

Twitteraars hebben de Nederlandse ambassadeur in Brazilië opgeroepen om Bolsonaro te bellen over de situatie in het Amazoneregenwoud. Daar woeden veel bosbranden en Bolsonaro heeft gezegd geen geld te hebben om die te bestrijden. Dat leidde tot verontwaardigde reacties en veel bezorgdheid in de hele wereld.

Recordaantal bosbranden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft iedereen in een tweet bedankt voor de steun. "Dank voor alle ontvangen berichten met de oproep", twittert Buitenlandse Zaken. En: "De toekomst van de Amazone staat op onze radar."

Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden: in totaal 75.000, waarvan bijna 40.000 in de Amazone. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van 84 procent. De regering onderzoekt de oorzaak van de branden.

Op sociale media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags trending in veel landen, waaronder ook Nederland. Het Amazonegebied wordt ook wel de 'longen van de aarde' genoemd. De belangrijke opslagplaats van CO2 vertraagt de klimaatopwarming.

Noodkreet uit brandend Amazonewoud

De vele bosbranden in het Amazonewoud bedreigen niet alleen het enorme dierenrijk, ook mensen die diep in het woud wonen lopen gevaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore