Onderzoek Pieter Baan Centrum

Rechtbank Rotterdam: grootste terrorismeproces moet sneller

22 augustus 2019 16:35 Aangepast: 22 augustus 2019 17:52
Rechtbanktekening van de terrorismeverdachten van Weert

De rechtbank in Rotterdam wil dat het grootste Nederlandse terrorismeproces van de afgelopen jaren wordt versneld. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen zes verdachten die vorig jaar werden opgepakt, zou pas over een jaar kunnen plaatsvinden. De rechters willen dat vervroegen naar het voorjaar van 2020.

Er gaat vooral veel tijd zitten in de observatie van de zes verdachten in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Almere. Het onderzoek naar de psyche van de verdachten zou pas in mei 2020 klaar kunnen zijn. De officier van justitie was hierover maandag al kritisch: "Dat vind ik lang duren."

In september gearresteerd

Het strafproces draait om de groep die vorig jaar september werd gearresteerd. Zes mannen worden ervan verdacht dat ze vergevorderde plannen hadden voor een grote aanslag in Nederland. In een unieke undercoveroperatie filmde de politie vorig jaar hoe verdachten in een vakantiehuisje in Weert oefenden met onklaar gemaakte Kalasjnikovs en bomvesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrorismeverdachten Weert speelden airsoft, 'mogelijk als training voor aanslag'

De verdachten zitten nu in de gevangenis op de zwaarbeveiligde Terroristenafdeling. Het Pieter Baan Centrum wil de zes verdachten niet tegelijk in het PBC opnemen, maar in tweetallen. Het onderzoek duurt daardoor niet zes, maar achttien weken. Daarna zou op de Terroristenafdeling nog een groepsobservatie volgen. Vervolgens zijn zes weken nodig om de rapporten te schrijven.

Voortgang waarborgen

Rechtbankvoorzitter Jan van der Groen zei vanmiddag: "Naar het oordeel van de rechtbank dienen de onderzoeken op kortere termijn plaats te vinden dan thans is begroot, opdat de voortgang van de zaak kan worden gewaarborgd."

De rechtbank vraagt zowel het Openbaar Ministerie als de rechter-commissaris om hierop bij het Pieter Baan Centrum aan te dringen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurverdachten Weert konden bom van halve kilo maken

Bespoedigen

Officier van justitie Ferry van Veghel sprak maandag al over 'een ruime planning' van het Pieter Baan Centrum. "Uiteraard ga ik niet over de veiligheid in het PBC. Maar ik ga kijken waar ruimte zit om dit bespoedigd te krijgen."

Bekend is dat het Pieter Baan Centrum een wachtlijst hanteert voor nieuwe opnames in de onderzoekskliniek. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat het Pieter Baan Centrum 'zoals altijd kijkt hoe het zo snel mogelijk kan'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore