Ga naar de inhoud
Ontsteker snel op scherp

Veel meer mis met granaten die Nederlandse militairen Mali het leven kostten

Militairen dragen de kisten met daarin de lichamen van de gesneuvelde Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Ze overleden in Mali. Beeld © ANP

​​​​​​​Uit nieuw onderzoek van Defensie naar een partij mortiergranaten zijn nieuwe gebreken naar voren gekomen. Die zijn mogelijk ook de oorzaak van de vroegtijdige ontploffing van zo’n granaat in 2016 in Mali, waarbij de 29-jarige Henry Hoving en zijn 24-jarige collega Kevin Roggeveld het leven kwamen.

Uit onderzoek naar de voorraad van 11.000 granaten, die nog in bezit zijn van Defensie, blijkt dat er sprake is van 'onnauwkeurige maatvoering van verschillende onderdelen van de granaten'. Dat betekent dat de ontsteker van de granaat bij de lichtste beweging al op scherp komt te staan en kan dan vroegtijdig ontploffen.

Defensie stelt dat de nieuwe gebreken ook een risico kunnen betekenen voor andere gebruikers van deze munitie.

Het ministerie bekijkt of juridische stappen tegen de fabrikant mogelijk zijn, schrijft minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer.

'Onbegrijpelijk
Lees ook:
'Onbegrijpelijk dat defensie gebruikmaakte van ondeugdelijke explosieven'

Het ministerie heeft daarom de fabrikant van de munitie en de NAVO gewaarschuwd om deze granaten niet meer te gebruiken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2017 een vernietigend rapport  over het ongeval, waarop minister Hennis van Defensie uiteindelijk aftrad.

Een van de aanbevelingen van de OVV aan Defensie was na te gaan hoe de voorraad 11.000 granaten die nog liggen opgeslagen in Nederland, Aruba en Duitsland veilig kunnen worden afgevoerd en vernietigd. Bij dit onderzoek zijn de nieuwe gebreken aan het licht gekomen.