11-jarige Hasana

Overleden nijlpaard Hasana blijkt heel bijzonder: zowel mannetje als vrouwtje

22 augustus 2019 15:52 Aangepast: 22 augustus 2019 16:01
Nijlpaard Hasana werd 11 jaar. Beeld © Dierenpark Wildlands

In WILDLANDS in Emmen is een bijzonder nijlpaard overleden. De 11-jarige Hasana bleek tweeslachtig te zijn: het dier had alle kenmerken van een vrouwtje, maar van binnen had het dier ook kenmerken van een mannetje.

Omdat het park de doodsoorzaak van de 11-jarige Hasana wilde weten, is het dier na diens overlijden onderzocht door de Universiteit van Utrecht. Daar kwamen ze tot de bijzondere ontdekking.

Tweeling

Een verklaring voor deze kenmerken kan zijn dat Hasana bij de geboorte de helft van een tweeling was. Dit is zeer uitzonderlijk bij nijlpaarden, die doorgaans maar één jong krijgen.

Het tweelingsnijlpaardje van Hasana heeft slechts vier dagen geleefd, maar hun tijd samen in de baarmoeder kan de oorzaak van de mannelijke kant zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jean zat in Oegandese cel na meenemen nijlpaardtand: 'Van geen kwaad bewust'

Mannelijke hormonen

Dierenarts Job Stumpel: "Bij koeien komt dit vaker voor en daar worden deze vaarsjes (vrouwelijke kalfjes) een kween genoemd. De vliezen van de foetussen in de buik maken dan tijdens de ontwikkeling contact, waardoor het vrouwtje (in dit geval Hasana) blootgesteld wordt aan de mannelijke hormonen van het broertje. Daardoor gaat het vrouwelijke dier mannelijke kenmerken ontwikkelen."

Nijlpaardenplaag in Colombiaans dorp door drugsbaron

Aan de buitenkant zag het overleden nijlpaard in WILDLANDS er dus vrouwelijk uit, met een vulva en de typische bouw van vrouw van deze diersoort.

Van binnen bleek het dier geen baarmoeder en eierstokken te hebben, maar testikels en een orgaan dat op een penis lijkt.

Fenomeen

Bij mensen en andere dieren dan koeien is dit fenomeen uiterst zeldzaam. Bij nijlpaarden is het nog nooit eerder waargenomen. De oorzaak van het plotselinge overlijden van Hasana had niets met haar gender te maken, maar bleek een acute darmdraaiing te zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore