Ook etiketten gebrekkig

Veel multivitamines peuters voldoen niet: te weinig vitamine D

22 augustus 2019 08:20 Aangepast: 22 augustus 2019 11:44
archieffoto Beeld © iStock

Bijna de helft van multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine. Drie producten hebben een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur. Dat heeft de Consumentenbond onderzocht.

Veel multivitamines voor peuters zijn volgens de bond niet afgestemd op de behoefte van jonge kinderen. De bond onderzocht 37 multivitamines geschikt voor kinderen tot 4 jaar.

Het advies voor deze groep is om dagelijks 10 microgram vitamine D bij te slikken om de zeldzame botziekte rachitis te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees mer

Een tekort aan vitamine B12? 'Ga nooit zomaar pillen slikken'

IJzer

Verschillende producten blijken minder dan die aanbevolen hoeveelheid te bevatten, een enkele juist te veel. Ook bevat maar de helft van de onderzochte multivitamines ijzer, een mineraal waar peuters soms een tekort aan hebben.

In drie merken zit te veel vitamine A, waardoor een vergiftiging kan optreden, of te veel foliumzuur, waardoor een tekort aan vitamine B onopgemerkt kan blijven: 

  • Omnivit Junior Gummies bevat een onaanvaardbare dosis vitamine A 
  • New Care Supplements Multi kinderen en Nurin Supplements kinder multivitaminen & mineralen bevatten een onaanvaardbare hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11)
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Frankrijk schort verkoop vitamine D-merk op na overlijden baby

Etiketten

De Consumentenbond roept fabrikanten 'dringend op zorgvuldiger te zijn in het samenstellen van multivitamines voor deze jonge doelgroep'.

De bond wijst ook op de gebrekkige etikettering. "Dit moet echt anders", zegt Sandra Molenaar, directeur van de bond. "Het wordt hoog tijd dat producten bedoeld voor kinderen ook de voedingsadviezen voor kinderen vermelden."

Q & A: de (on)zin van vitaminepillen slikken

Eerder maakten we deze Q & A over de zin en onzin van het slikken van vitaminepillen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore