Grootschalig onderzoek

Ontmaskering dienstverleners leidt naar netwerk drugshandelaren

22 augustus 2019 05:44
FIOD-medewerkers (archieffoto).

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft met arrestaties van een aantal criminele dienstverleners een netwerk van drugs-, wapen- en anabolenhandelaren blootgelegd. De opsporingsdienst hield de laatste maanden zes personen aan na grootschalig onderzoek.

Meer arrestaties kunnen volgen, meldt het AD, want het onderzoek loopt nog. Inmiddels heeft de FIOD beslag gelegd op 450.000 euro aan contant geld en banktegoeden. Voor meer dan een miljoen euro is daarnaast aan xtc, anabolen en geneesmiddelen in beslag genomen. 

Diensten voor criminelen

De hoofdverdachten onder de arrestanten zijn een 66-jarige man uit Hillegom en een 61-jarige man uit Hoek van Holland. Via hun bedrijf leverden ze diensten aan zeker tien criminelen die handelden in drugs, wapens en anabolen. Uiteenlopende zaken werden door de verdachten geregeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Douane vindt 1500 kilo cocaïne verstopt tussen boomstammen in haven Rotterdam

De mannen zorgden onder meer dat de leaseauto's van de handelaren niet op naam van de criminelen kwamen te staan. Ze regelden zogeheten spookwoningen waarin gezochte criminelen konden onderduiken. In een van de huizen woonde iemand die 42 maanden celstraf had gekregen wegens drugssmokkel, zo werd ontdekt.

Witwassen 1,4 miljoen

De verdachten zouden verder loonstroken en bankafschriften hebben vervalst. De FIOD verdenkt de mannen ervan in een paar jaar 1,4 miljoen euro te hebben witgewassen. Via hun bedrijf kregen zelfs criminelen in de gevangenis geld op hun rekening gestort. "Het aanpakken van deze figuren en het volgen van hun financiële stromen leidt ons naar criminelen die we anders niet hadden gepakt", reageert een projectleider van de opsporingsdienst. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil coffeeshopbaas terug, maar succes niet gegarandeerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore