Ga naar de inhoud
Investeringen

Coalitie denkt aan miljardenfonds voor economie

Minister Hoekstra (links) en premier Rutte op Prinsjesdag van vorig jaar.

De coalitiepartijen denken na over het opzetten van een miljardenfonds om de economische groei in Nederland te waarborgen. Het plan zou bekend moeten worden gemaakt op Prinsjesdag, als onderdeel van de miljoenennota.

Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving in De Telegraaf hierover. De beoogde inhoud van het fonds is niet bevestigd, maar volgens de krant gonzen op het Binnenhof geruchten over bedragen die de 50 miljard zouden naderen. Het plan komt uit de koker van minister Wopke Hoekstra (Financiën) en de coalitie zou er al maanden over overleggen. 

De bronnen melden verder aan RTL Nieuws dat het nog niet zeker is dat het plan in de miljoenennota komt en als dit wel het geval is, zal het nog niet concreet zijn. De verwachting is dat er dan wordt aangekondigd dat het kabinet de mogelijkheid onderzoekt van zo'n investeringsfonds.

Afkoeling
Lees ook:
Afkoeling economie raakt burger in portemonnee

Met het idee hoopt het kabinet eventuele economische tegenslag voor te zijn. Om het te realiseren zou wel een flinke lening nodig zijn, maar omdat de rente historisch laag is, zou de coalitie wel oren hebben naar het plan. De kapitaalinjectie zou bedoeld zijn voor grote, toekomstige investeringen, bijvoorbeeld in de infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. 

Kunstmatige intelligentie

Het kabinet zou ook nadrukkelijk willen inzetten op ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De technologie kan volgens de coalitie veel nieuwe banen opleveren. Ook willen de regeringspartijen, die met de plannen verder kijken dan de eigen regeerperiode, zorgen dat Nederland in de toekomst niet achterop raakt bij andere landen. 

 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet in gympies en spijkerbroek weer aan de slag: 'Hoop werk te verrichten'