Storing aan vliegtuig

189 Nederlanders gestrand in Montenegro: 'We maken er maar het beste van'

21 augustus 2019 20:58 Aangepast: 22 augustus 2019 07:05
Quita en haar vriend genieten gewoon nog even van hun vakantie. Beeld © Privéfoto

189 Nederlanders zitten sinds gisterenochtend vast in Montenegro vanwege een technische storing aan hun vliegtuig. Reisorganisatie TUI spreekt van een uitzonderlijke situatie en baalt er ook van. De gestrande reizigers maken er onderwijl het beste van: "Je kunt klagen, maar je kunt er ook het beste van maken", zegt de Brabantse Quita Muis.

Quita en haar vriend Victor hadden een heerlijke vakantie van vijf dagen in Macedonië achter de rug. Ze hadden dinsdag eigenlijk al thuis moeten zijn, maar in plaats daarvan zitten ze nog op een terras van een hotel in Montenegro.

"De vertraging is al bijna de helft van onze vakantie", grapt Quita. Je kunt klagen, maar je kan er ook iets van maken, is haar instelling. "Er zijn mensen die al hadden moeten werken, dan is het natuurlijk erg vervelend dat je hier vastzit. Maar mijn vriend en ik zijn toevallig deze hele week nog vrij. En als we thuis komen is het in Nederland ook weer super weer."

Het vliegtuig kon niet verder

Vanuit het Macedonische Ohrid vertrok gisterochtend het vliegtuig naar Eindhoven. Bij een tussenlanding in Tivat in Montenegro bleek er iets mis. "Iets met een hydraulische pomp", zegt Quita. "We hebben drie uur lang in onduidelijkheid gezeten in het vliegtuig. Maar we konden echt niet verder."

Reisorganisatie Tui bevestigt de technische problemen. "We dachten eerst nog het onderdeel te kunnen vervangen. Dus hebben we het onderdeel vanuit Nederland in laten vliegen. En vanochtend alle passagiers weer met de bus naar het vliegtuig gebracht", zegt de woordvoerder van de reisorganisatie. 

"Maar helaas. Het lukte niet om het onderdeel te vervangen." Dus is er een nieuw vliegtuig ingevlogen. Het is de bedoeling dat de gestrande reizigers morgenochtend om 10:00 uur terug naar Nederland kunnen vliegen.  

Foto ter illustratie. Foto ter illustratie.

Onderdak en eten

Ondertussen zijn de 189 Nederlanders ondergebracht in hotel Grand in Cetinje, ruim een uur rijden van het vliegveld in Tivat. "Dat het hotel ruim een uur rijden van het vliegveld is, is een minpuntje", zegt Quita.

"Sommige mensen klagen over het hotel. Tja, er zijn geen marmeren vloeren of obers die je de hele dag gratis drank geven. Maar wat verwacht je. Het is maar hoe je het bekijkt hè. We krijgen onderdak en eten. Hoeven niet op de grond te slapen. Ik vind het prima geregeld door TUI."

Wachten en hangen

De Brabantse vervolgt: "Maar zo denkt niet iedereen erover. Er zijn mensen die het hotel niet goed vinden. Zij hebben 150 euro per nacht gekregen om naar een ander hotel te gaan. Sommige mensen hebben dat gedaan."

Verder is het vooral wachten. En een beetje hangen in het hotel. "Per sms worden we op de hoogte gehouden. Het is ook wel gezellig, zo met elkaar." 

Baalt

De reisorganisatie baalt zelf ook van het incident  "We konden niet anders dan het vliegtuig aan de grond houden. We houden ons netjes aan de protocollen."

Het goede nieuws: "De passagiers kunnen vertragingscompensatie krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore