Klacht

Uit bus gezette nikabdraagster doet aangifte van bedreiging

21 augustus 2019 15:14 Aangepast: 21 augustus 2019 15:33
Vrouw in een nikab, ter illustratie. Beeld © Getty Images

De nikabdraagster die maandagavond in het Limburgse Stein uit de bus werd gezet, doet aangifte van bedreiging. Dat zegt haar advocaat tegen Hart van Nederland. Hij wil niets zeggen over de aard van de bedreigingen.

De 36-jarige vrouw uit Geleen werd maandag door een buschauffeur van vervoersmaatschappij Arriva gevraagd om de bus te verlaten. Toen ze dat weigerde, belde hij de politie. Die heeft de vrouw uit de bus gehaald. Zij heeft geen boete gekregen.

In een besloten Facebookgroep voor islamitische vrouwen met gezichtsbedekkende kledij schrijft iemand dat er is opgeroepen tot een burgerarrest bij de bushalte in Stein. Of dat met de bedreiging te maken heeft, is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buschauffeur Arriva had vrouw in nikab wel moeten vervoeren

Verbod op gezichtsbedekkende kleding

Vanaf 1 augustus is het verbod op gezichtsbedekkende kleding ingegaan. Boerka's, nikabs, maar ook helmen en bivakmutsen worden verboden in alle overheidsgebouwen, in de zorg, onderwijs en openbaar vervoer. 

Wie zich er niet aan houdt, kan een boete van 150 euro krijgen van de politie. Gezichtsbedekkende kleding mag nog wel worden gedragen op straat, maar niet bij haltes, perrons, in stationshallen en in taxi's.

Omstreden

Het verbod is omstreden. Meerdere gemeenten en openbaarvervoerbedrijven hebben gezegd dat ze de wet niet willen handhaven. Volgens de gezamenlijke richtlijnen van Openbaar Vervoer Nederland (OVNL) had de buschauffeur de vrouw wel moeten vervoeren. "Onze chauffeurs mogen iemand aanspreken, maar als zij toch wil instappen, hebben wij de plicht om haar te vervoeren", aldus een woordvoerder. Het voorval heeft geen verdere gevolgen voor de chauffeur. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore