Van Laarhoven

Grapperhaus wil coffeeshopbaas terug, maar succes niet gegarandeerd

21 augustus 2019 14:07 Aangepast: 21 augustus 2019 14:45
Grapperhaus (rechts), Van Laarhoven (links). Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) reist zonder hoge verwachtingen naar Thailand waar hij in gesprek gaat over de veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Die werd vijf jaar geleden opgepakt en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor het witwassen van drugsgeld.

Grapperhaus benadrukt dat hij zich niet wil bemoeien met de Thaise rechtsgang, maar hoopt dat Van Laarhoven aan Nederland wordt uitgeleverd 'om zijn detentie in Nederland uit te zitten, om de rechtsgang in Nederland voort te zetten, of beide'.

Grapperhaus vertrekt morgenvroeg en keert zaterdag alweer terug. Hij gaat er in gesprek met vertegenwoordigers van de Thaise regering. "We zijn zeer erkentelijk dat ze ons willen ontvangen en aanhoren. Ik ga er niet naartoe met de gedachte dat ik direct succes behaal, maar ik wil onze denkwijze graag bespreken met de Thai."

Grapperhaus ontkent dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Het OM heeft juist geholpen met de voorbereiding van het bezoek, zegt hij. 

Volgens NRC is het OM niet blij met Grapperhaus' reis, omdat die de Nederlandse strafzaak tegen Van Laarhoven zou kunnen doorkruisen. Maar de minister heeft 'dat nog eens nagegaan, maar die geluiden worden niet herkend'.

Door toedoen van Nederland achter tralies beland

De minister wil zich inspannen voor Van Laarhoven omdat hij en zijn Thaise echtgenote door toedoen van het Nederlandse OM in Thailand achter de tralies zijn beland. Justitie in Nederland vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise openbaar ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Van Laarhoven kreeg honderd jaar cel, zijn echtgenote twaalf jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-minister: 'Thailand zal coffeeshopbaas alleen uitleveren op strenge voorwaarden'

Oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken denkt dat Thailand best bereid zou zijn om Van Laarhoven uit te leveren, maar wel op voorwaarde dat de hele opgelegde straf in Nederland wordt uitgezeten. "Thailand zegt: dat kunnen we niet maken naar onze eigen bevolking. Dat een Thai lang moet zitten en een Nederlander zijn vrijheid tegemoet gaat. Ze willen wel meewerken, maar dan zal Van Laarhoven wel honderd jaar moeten zitten."

Voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore