Ga naar de inhoud
Foute informatie

Internetdokteren als je zwanger bent: pas op met info over medicijnen

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

"Ik heb medicijn X gebruikt en kreeg daarna een miskraam." Zomaar een voorbeeld van een bericht op een forum over zwangerschappen. 4 op de 10 online berichten over medicijngebruik tijdens de zwangerschap blijkt feitelijk helemaal niet te kloppen, blijkt uit onderzoek van het Radboud UMC.

Marleen van Gelder van het Radboudumc bekeek samen met andere onderzoekers ruim 1200 berichten over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Ze keken op Nederlandstalige fora, sociale media en blogs. Van elk bericht beoordeelden ze of de informatie erin klopte of niet. Het onderzoek is nu gepubliceerd in de British Journal of Clinical Pharmacology. Een groot deel van de berichten blijken niet te kloppen.

"Het gaat om serieuze zaken. Van paracetamol tot zwaardere medicatie als antidepressiva, prednison of middelen die gebruikt worden bij astma", zegt Van Gelder. "Het is als zwangere lastig om te zien welke informatie online klopt en welke niet." Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, wanneer een zwangere vrouw op basis van zo'n bericht besluit medicijnen wel of niet te nemen.

Weinig informatie beschikbaar

Evelin Schylander runt de website ikbenzwanger.com, waar zwangere vrouwen informatie kunnen vinden over alles omtrent de zwangerschap. Het is niet bekend of haar website ook is geanalyseerd door de onderzoekers van het Radboud.

"Ik begon mijn website in 2005 omdat er weinig informatie bekend was over het begin van je zwangerschap", zegt ze. Ze hield een enquête om zelf meer te weten te komen over hoe de eerste twee weken van je zwangerschap zijn en toen bleek al snel dat ze niet de enige was die zocht naar informatie. Om andere vrouwen te helpen publiceerde ze artikelen op haar website.

Zwanger
Lees ook:
Zwanger onder de zonnebank: is dat schadelijk?

Geen foute informatie

De website bestaat ruim tien jaar later nog steeds,naast tientallen andere websites, blogs, fora en Facebookgroepen voor zwangere vrouwen. De informatie in de artikelen op Schylanders site komt volgens haar van websites van ziekenhuizen, het RIVM, of andere 'medische sites'. "We willen andere websites niet zomaar overschrijven, omdat we geen fouten willen in de informatie. Dat is waarom we ons alleen baseren op betrouwbare sites."

Ze is enorm geschrokken van het onderzoek van het Radboud. "Ik hoop dat alles wat op onze website staat, klopt. Als ik denk dat een bericht niet klopt, publiceer ik het niet, maar een foutje kan erin sluipen natuurlijk."

Pak
Lees ook:
Pak niet altijd de fles als je baby huilt: 'Je creëert een emotie-eter'

Reacties modereren

Op de website van Schylander verschijnen soms ook artikelen van gastbloggers, die persoonlijke ervaringen delen over hun zwangerschappen. "Daar zetten we soms een disclaimer bij, dat het gaat om persoonlijke meningen van die bloggers."

Ook modereert Schylander reacties in haar Facebookgroepen en reacties op de website. "Daar komen ontzettend veel medische vragen voorbij en moeders helpen elkaar enorm. Als mensen hele boute uitspraken doen, waarvan wij aan de waarheid twijfelen, dan verwijderen we die, of we zetten er een opmerking bij dat het een persoonlijke mening van die persoon is."

Parkeerplaatsen
Lees ook:
Parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen: broodnodig of overdreven?

Meer communicatie

Schylander hoopt dat andere websites en fora over zwangerschap op dezelfde manier handelen als zij. 

Onderzoeker Van Gelder pleit voor betere voorlichting voor zwangere vrouwen en betere communicatie met verloskundigen en gynaecologen. "Dat contact moet zwaarder wegen dan informatie op internet", zegt ze. Al twijfelt Schylander aan de haalbaarheid daarvan. "Het contact met je arts is soms maar heel kort. Ik vind het belangrijk dat er websites zoals die van mij bestaan waar zwangere vrouwen samenkomen en elkaar helpen."

Hanny werd doodziek en kreeg een miskraam na het eten van rauw vlees

02:00
Wanneer Hanny in 1987 in Griekenland woont, wordt ze doodziek. Na onderzoek bij haar dokter blijkt ze een hele gevaarlijke parasiet te hebben, waarschijnlijk door het eten van rauw vlees.