Wedstrijd

Nederlanders mogen namen bedenken voor ster en planeet

21 augustus 2019 09:18 Aangepast: 21 augustus 2019 17:11
HAT-P-6 b (links) in vergelijking met de grootte van Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Beeld © WikiCommons / Aldaron

Nederlanders kunnen een naam bedenken voor een ster en voor de planeet die er omheen draait. De ster heeft nu nog de wetenschappelijke naam HAT-P-6, zijn planeet is HAT-P-6 b. Er zijn wel een paar regels aan de wedstrijd.

Mensen hebben via deze website vier weken de tijd om een voorstel te doen. Deskundigen van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) kiezen vijf sets namen en in oktober kan het publiek daar op stemmen. Dat worden dan de officiële namen voor de hemellichamen.

Meeste stemmen gelden

Het namenkoppel dat de meeste stemmen krijgt, wordt in november doorgegeven aan de Internationale Astronomische Unie, dat over namen in het heelal gaat. Voor de zekerheid draagt de NOVA ook twee alternatieven voor. De wedstrijd wordt namelijk ook in andere landen gehouden, maar dan voor andere sterren en planeten die een simpelere naam nodig hebben. Het zou kunnen dat mensen daar dezelfde namen voordragen als in Nederland. In december wordt de winnaar bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bewoonbare planeet: 385 dagen in een jaar en zo ziet hij eruit

HAT-P-6 is een geelwitte dwergster. Hij staat op ongeveer 910 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Zijn planeet is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

Verzonnen namen mogen niet

De NOVA hoopt vooral dat scholen meedoen aan de wedstrijd. De namen van de ster en zijn planeet moeten wel bij elkaar passen. Ook mogen de namen niet commercieel of beledigend zijn. Verzonnen namen mogen ook niet. Mensen mogen worden vernoemd, maar alleen als ze voor 1919 zijn overleden.

Het is niet de eerste keer dat zo'n naamwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Voor zijn planeten werden onder meer de namen Janssen en Lippershey gekozen, twee Zeeuwen die begin zeventiende eeuw gelijktijdig de telescoop uitvonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zijn we alleen? NASA ontdekt 9 planeten die op aarde lijken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore