Call of Duty in cel

Gevangenen speelden schietspellen op terroristenafdeling Vught

21 augustus 2019 01:55 Aangepast: 21 augustus 2019 12:11
Gevangene in cel. Beeld © ANP

Gevangenen op de terroristenafdeling in Vught konden tot voor kort gewelddadige schietspellen zoals Grand Theft Auto en Call of Duty spelen in hun cel. Na vragen van De Telegraaf zijn de spellen nu verwijderd.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen na berichtgeving door De Telegraaf. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vindt dat de directie van de gevangenis een 'verstandig besluit' heeft genomen door de schietspellen af te pakken.

"Het gaat om spellen die in de buitenwereld door iedereen gespeeld kunnen worden, maar je moet je afvragen of ze ook voor deze doelgroep gewenst zijn. Ik vind van niet", zegt Deker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiek denkt over strenge regels na airsoft spelende terrorismeverdachten

Dat gevangenen een Xbox of Playstation in hun cel kunnen krijgen, was al wel bekend. Op die spelcomputers is geen verbinding met internet mogelijk, maar schietspellen waren op de terroristenafdeling (TA) blijkbaar wel welkom.  

First Person shooters

Het ging om de spellen 'Call of Duty – Black Ops', 'Brothers in Arms – Earned in Blood' en 'Halo 4'. Bij deze spellen, zogenoemde first person shooters, kijkt een speler door de ogen van een militair. Met granaten, vuurwapens en messteken moeten tegenstanders worden gedood. Ook 'Grand Theft Auto – San Andreas', waar agressie in voorkomt, was beschikbaar voor gedetineerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veroordeeld tot levenslang: 'Het kan heel uitzichtloos zijn'

Niet wenselijk

Twee dagen na vragen van De Telegraaf zou het ministerie van Justitie en Veiligheid de games van de afdeling hebben verwijderd. "Spellen waarin geweld voorkomt, achten wij niet wenselijk voor de TA-doelgroep", laat een woordvoerder weten.

Eerder raakte Vught in opspraak omdat er in de gevangenisbibliotheek jihadboeken verkrijgbaar waren voor gedetineerden op de terroristenafdeling. Na onderzoek door een commissie werden die boeken verbannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schreeuwer tijdens dodenherdenking Vught in isoleercel geplaatst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van