Nederland

Zonnepanelenparken in trek bij particulieren, 'de markt explodeert'

17 juni 2017 11:28 Aangepast: 17 juni 2017 11:44
In Breda legden 576 particulieren de helft van het geld in. Beeld © ZonneWijde

In Breda opent morgen de Zonnewijde, het grootste zonnepanelenpark van Nederland dat met collectieve financiering tot stand is gekomen. Deze manier van zonnepanelen delen wordt steeds populairder.

De afgelopen jaren zijn in Nederland 229 projecten via crowdfunding van de grond gekomen. Daarmee is ruim 26 miljoen euro gemoeid. Nog eens 72 projecten zijn in ontwikkeling, ruim honderd worden momenteel uitgedacht. Dat blijkt uit cijfers van Zonnepanelendelen.nl, een crowdfundingplatform voor zonnepanelen.

Volgens woordvoerder Edwin Res 'explodeert de markt voor collectieve financiering'. "De meeste initiatieven zijn van burgers die bijvoorbeeld geen eigen dak tot hun beschikking hebben, maar toch willen bijdragen aan de energietransitie."

'Meeste projecten slagen'

Maar, zo stelt hij, er zijn ook bedrijven die hun dak beschikbaar stellen en niet voldoende middelen hebben om de panelen zelf te financieren. "Het komt maar weinig voor dat het benodigde geld er niet komt. Meestal lukt dat binnen enkele maanden. Tot nu toe zijn er slechts elf projecten mislukt."

De ZonneWijde, die morgen in Breda opent, is wellicht het grootste succes tot nu toe. Op een braakliggend terrein aan de rand van de stad staan 6904 panelen die jaarlijks voor 450 huishoudens energie zullen leveren. Kosten: twee miljoen euro.

Het project werd voor de helft gefinancieerd door 576 particulieren. Die brachten het geld volgens initiatiefnemer Edwin Waelput binnen honderd dagen bij elkaar. De rest van het geld werd bij elkaar gebracht door de gemeente en de Rabobank Breda. Particulieren kunnen een rendement verwachten tot 6 procent, zo meldt de site. 

Edwin Res van Zonnepanelendelen.nl denkt dat er nog genoeg ruimte is in Nederland voor nieuwe projecten. "We merken alleen dat gemeenten er nog heel verschillend in staan. In sommige gemeenten laat medewerking nog te wensen over."

Prestigieuze prijs

Zijn bedrijf timmert zelf behoorlijk aan de weg. Het heeft 2200 'zonnedelers' die bij elkaar 3 miljoen euro hebben ingelegd. De focus van het bedrijf ligt vooral op Nederland, al stond het vorig internationaal in de spotlights.

Zonnepaneledelen was toen één van de dertien genomineerden voor de prestigieuze Climate Change Award van de Verenigde Naties. Destijds vertelde Res aan RTL Z: "We willen in 2020 één miljoen zonnepanelen realiseren via ons platform en hebben alle steun nodig om dat doel te realiseren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore