Boerkaverbod gehandhaafd

Politie haalt nikabdraagster uit Limburgse bus

20 augustus 2019 14:00 Aangepast: 20 augustus 2019 14:17
Archieffoto: vrouwen in een nikab. Beeld © ANP

In het Limburgse Stein is gisteravond een vrouw met een nikab uit de bus gezet. Volgens de politie is het voor zover bekend de eerste keer dat iemand de toegang wordt geweigerd sinds de invoer van het verbod.

De chauffeur van vervoersmaatschappij Arriva vroeg de vrouw tot tweemaal toe of zij de bus wilde verlaten, maar beide keren weigerde ze. 

Daarop nam de chauffeur contact op met de politie. Die heeft de vrouw uit de bus gehaald. Zij heeft geen boete gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vrouw in nikab onterecht geweigerd bij speeltuin Nijmegen

Op 1 augustus ingegaan

Vanaf 1 augustus is het verbod op gezichtsbedekkende kleding ingegaan. Boerka's, nikabs, maar ook helmen en bivakmutsen worden verboden in alle overheidsgebouwen, in de zorg, onderwijs en openbaar vervoer. 

Wie zich er niet aan houdt, kan een boete van 150 euro krijgen van de politie.  Gezichtsbedekkende kleding mag nog wel worden gedragen op straat, maar niet bij haltes, perrons, in stationshallen en in taxi's.

Het verbod is omstreden. Meerdere gemeenten en openbaarvervoerbedrijven hebben gezegd dat ze de wet niet willen handhaven.

Boerkaverbod

  • Per 1 augustus is gezichtsbedekkende kleding als een boerka, nikab of integraalhelm in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en onderwijs- en overheidsgebouwen verboden.
  • Houd je je niet aan de regels, dan kun je een boete van 150 euro krijgen.
  • Volgens het OM is het vervangen van de boete door een taakstraf niet mogelijk, omdat het om een boete van de laagste categorie gaat.

Wat moet een ambtenaar doen?

  • Zodra vertegenwoordigers van de overheid, ziekenhuizen en vervoerders een overtreder aantreffen, moeten ze die eerst op het verbod wijzen en vragen de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen of het pand of vervoermiddel te verlaten.
  • In een instructiedocument staat: 'Vooropgesteld is het belangrijk om (...) te voorkomen dat de situatie escaleert'.
  • Dan kan worden gevraagd de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen of de ruimte te verlaten.
  • Weigert iemand, dan kan het inschakelen van de politie aan de orde zijn.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boerkaverbod ingegaan, maar hoe zit het nou? 5 vragen en antwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore