Ga naar de inhoud
Dure zorg

Patiëntenfederatie bevestigt: veel patiënten maken hoge kosten voor zorg

Driekwart van de patiënten maakt kosten voor zorg, die bovenop de premie voor de zorgverzekering en het eigen risico komen. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Patiëntenfederatie onder 8000 mensen. Die conclusie sluit aan op het onderzoek dat RTL Nieuws deed naar hoge zorgkosten.

"Mensen die langdurig ziek zijn, hebben met veel kosten te maken", zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. "Ze maken allemaal extra kosten, zowel voor zorg als voor sociale dingen.  Als je niet veel te besteden hebt, is dat heel pittig."

Torenhoge
Ziek zijn is duur
Torenhoge zorgkosten brengen Nederlanders in ernstige geldproblemen

Ook uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt ook dat Nederlanders door hoge zorgkosten in ernstige financiële problemen komen. Mensen moeten hun huis verkopen, een scheiding aanvragen om de kosten te verdelen of kunnen niet meer op vakantie. Alleen al bij onze onderzoeksredactie meldden zich 1250 huishoudens die hiermee worstelen.

Kosten stapelen zich op

De Patiëntenfederatie ziet dat vooral de kosten voor medicijnen, zowel bij de apotheek als bij de drogist flink oplopen. Maar ook wondverzorging of bijvoorbeeld extra fysiotherapie. "Alle bedragen op zich zijn klein, maar het stapelt op", zegt Veldman.

Bijna de helft van de deelnemers (46 procent) had 500 tot 5000 euro per jaar aan extra kosten voor zorg. Veldman: "Nog eens de helft 500 tot 5000 euro bijkomende kosten voor parkeren en vervoer. Als je dat moet betalen van een minimuminkomen, dan heb je een heel karig bestaan.''

Onderzoek Patiëntenfederatie

Aan het onderzoek deden 7782 mensen mee.

  • 76 procent geeft aan extra kosten te hebben (naast zorgpremie en eigen risico)
  • 43 procent geeft aan dat die kosten 100 tot 500 euro waren, voor 46 procent waren ze tussen de 500 en 5000 euro.
  • Kosten zitten voor in eigen bijdragen voor medicijnen (73 procent), mondzorg (49 procent) en bril ok andere hulpmiddelen (44 en 31 procent).
  • Ook maakten veel patiënten nog extra kosten voor vervoer en hulp in huis.
  • Dat leidt bij 26 procent van de respondenten tot het mijden van zorg en uiteindelijk meer pijn of klachten (bij 57 procent).  

Meer weten? Het hele onderzoek vind je hier

Ziek
Kijkers vertellen
Ziek en geldproblemen: zeven kijkers vertellen over hun worstelingen

De overheid heeft sinds begin dit jaar wel enkele maatregelen genomen om de druk van stapelende zorgkosten te verminderen. Zo kunnen medicijnen nog maar maximaal 250 euro per jaar extra kosten en is er ook voor de gemeentevoorzieningen (WMO) een maximumbedrag. ''Wij zien dat nog weinig terug in de praktijk. En ook dan is dat voor minima elke maand weer veel geld'', zegt Veldman. ''De overheid moet hier dus nog meer aandacht voor hebben.''