Hoger beroep

OM vindt straf voor mishandeling ober Praag te laag

20 augustus 2019 10:14 Aangepast: 20 augustus 2019 11:40
De verdachten eerder in de rechtbank in Praag. Beeld © EPA

Justitie in Tsjechië eist hogere straffen tegen de Nederlandse broers die eerder dit jaar werden bestraft voor de mishandeling van een ober in Praag. Het hof in Praag doet waarschijnlijk later vandaag al uitspraak.

Arash N. en Armin N. werden afgelopen april veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober en wegens ordeverstoring. Ook oordeelde de rechtbank dat ze de komende tien jaar het land niet meer in mogen.

Poging tot moord

Het Tsjechische openbaar ministerie vindt die straf veel te laag. Het OM meent dat de broers nooit meer naar Tsjechië mogen komen en dat poging tot moord bewezen is. In eerste aanleg had justitie een straf tussen de tien en achttien jaar geëist. Een precieze strafeis, zoals in Nederland gebruikelijk is, wordt in Tsjechië niet geformuleerd.

De advocaat van de broers meent dat er absoluut geen sprake is van poging tot moord. "Er is geen twijfel dat ze de ober hebben gemolesteerd, maar ze hadden nooit het plan hem te doden."

Vrijgezellenfeest

Armin en Arash waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in Praag om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo, omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand. De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwaar mishandelde ober Praag in rechtbank: 'Ik wilde ruzie sussen'

De advocaten van Armin en Arash twijfelen echter of alle verwondingen zijn veroorzaakt door de klappen en schoppen van de broers, of doordat de ober viel toen hij kwam aangerend. Dat zou het letsel aan zijn slaap kunnen verklaren. Ook tijdens het hoger beroep werden de deskundigen het er niet over eens. De twee opgeroepen artsen verschilden nadrukkelijk en luidruchtig van mening.

De rechtbank veroordeelde de broers tot het betalen van een schadevergoeding van omgerekend ongeveer 75.000 euro, daarvan is tot nu toe een kleine 2000 euro betaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore