Overbrengers van ziektes

Platform eist dat NVWA alle info over tijgermug openbaar maakt

20 augustus 2019 10:03 Aangepast: 20 augustus 2019 10:22

Alle vangsten en meldingen van tijgermuggen en andere exotische muggen moeten openbaar gemaakt worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat vindt het platform Stop Invasieve Exoten.

Het platform eist openheid via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Eerder deze maand eiste ook de Raad van State dat de NVWA bepaalde documenten openbaar maakt over de tijgermug, die ziektes als knokkelkoorts of zika kan overbrengen.

Dat heeft de NVWA tot dusver nog niet gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

NVWA moet laten zien waar de tijgermug in Nederland gevonden is

Autobanden en bamboe

De Aziatische muggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. Stop Invasieve Exoten eist dat de NVWA openbaar maakt om welke bedrijven het precies gaat. De NVWA wil dit niet omdat het om privacygevoelige informatie gaat. 

Behalve openbaarheid van alle relevante documenten sinds 1 januari 2015, wil het platform ook inzicht in meldingen van burgers over exotische muggen. Volgens het platform moet de NVWA binnen maximaal acht weken reageren op het Wob-verzoek.

Dengue: één muggenprik op vakantie en Lieke was doodziek

Muggen kunnen flink vervelend zijn, al dat gezoem en geprik om maar niet te spreken over de jeuk die er aan overhoudt. Maar die kleine beestjes dragen vaak ook ziektes bij zich. Lieke werd tijdens haar vakantie geprikt door een mug met dengue.

Volgens het platform zijn tot nu toe dit jaar al tijgermuggen gevonden in de gemeente Amstelveen, Noordoostpolder, Weert, Haarlemmermeer, Deurne en Assen. Gelekoortsmuggen zijn dit jaar opgedoken in Haarlemmermeer, Lingewaard en Assen.

Waarom de mug het dodelijkste dier ter wereld is

Er is vandaag door het hele land extreem veel overlast van muggen. En behalve dat muggen natuurlijk irritant zijn als ze je uit je slaap houden, kunnen ze soms ook behoorlijk gevaarlijk zijn, ook in Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore