Durvalumab en abemaciclib

Nieuwe medicijnen tegen borst- en longkanker in basispakket

20 augustus 2019 07:30 Aangepast: 20 augustus 2019 07:56
Beeld © iStock

In het basispakket komen twee nieuwe soorten medicijnen tegen kanker: het ene geneesmiddel is voor de behandeling van een specifiek type longkanker, het andere voor verschillende soorten borstkanker. 

Zo'n 2700 patiënten hebben baat bij behandeling met een van de medicijnen.

50.000 euro per behandeling

Durvalumab (longkanker) en abemaciclib (borstkanker) kwamen toen ze op de markt kwamen niet meteen in het basispakket, vanwege de hoge kosten. Beide middelen zouden zonder prijsafspraak meer dan 50.000 euro per behandeling kosten.

Medicijn slaat onverwacht aan: hoop voor kankerpatiënt Soraya

Soraya had de hoop eigenlijk al opgegeven toen de chemo niet aansloeg. Maar een bestaand middel dat gebruikt wordt voor huidkanker, blijkt ook te werken voor haar zeldzame vorm van kanker.

Minister Bruno Bruins heeft afspraken gemaakt met de fabrikanten over de prijs van de middelen. Waar de prijs nu op uitkomt, wordt niet bekendgemaakt, op verzoek van de fabrikanten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Het verhaal van een kankerspecialist die zelf longkanker krijgt

'Goed nieuws'

"Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen is goed nieuws", zegt Bruins. "Tegelijkertijd blijft het teleurstellend dat daar prijsonderhandelingen voor nodig zijn, en dat ik het resultaat van die onderhandelingen niet publiek kan maken."

Het komt vaker voor dat dure medicijnen niet meteen worden vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. De prijs die het ministerie in dit soort onderhandelingen overeenkomt, wordt doorgaans niet bekendgemaakt.

Het ministerie komt later dit jaar wel met een totaaloverzicht van de besparingen in 2017 en 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Borstkankergen BRCA2: intensieve controle net zo effectief als borstamputatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore