'Nooit pilletjes geslikt'

Vader van op Sziget opgepakte atleet: 'Boosheid en verbijstering'

20 augustus 2019 01:31 Aangepast: 20 augustus 2019 08:50
Roelf B.

De vader van de atleet Roelf B., die in Hongarije is opgepakt om drugshandel en -bezit, is nog steeds verbijsterd. "Die jongen heeft nog nooit iets gedaan dat strafbaar is" zei Jakob gisteravond bij Jinek.

Roelf B. werd samen met een vriend opgepakt met onder meer bijna 2700 xtc-pillen en een hoeveelheid marihuana. Ze zouden de drugs vanuit hun tent op Sziget in Boedapest hebben verkocht. Ook in de auto van de twee Nederlanders werd een grote hoeveelheid drugs gevonden.

De vader van Roelf, volgens zijn ouders een gedisciplineerd atleet, zat op zijn werk in Antwerpen toen zijn vrouw hem opbelde met het schokkende nieuws. "Ze zei, 'Jakob zit je?'", vertelde hij bij Jinek. "Ik heb vreselijke krachttermen gebruikt volgens mij. Mijn primaire reactie was boosheid en verbijstering."

Nooit pilletjes geslikt

Op de vraag of het klopte wat hij hoorde bij de zoon die hij kent, zei Jakob, "Nee, absoluut niet." Roelf voelde zich volgens zijn vader 'ook binnen het team altijd verantwoordelijk'. Zijn zoon was volgens hem iemand die 'voor zijn vrienden en teamgenoten, en voor anderen opkwam'. 

"In zijn vriendengroep werd wel eens een pilletje geslikt of een jointje gerookt, maar bij mijn weten heeft Roelf dat nooit gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders Roelf B.: 'Hij kon die drugs never nooit zelf betalen'

Nog geen contact

Jakob reisde naar Hongarije om in contact te komen met zijn zoon bij zijn eerste voorgeleiding. "Ik werd door zijn advocaat in de hal van het gerechtsgebouw gelaten en hoopte een glimp van Roelf op te vangen. Helaas is dat niet gelukt", zei hij geëmotioneerd.

Internationaal strafrechtadvocaat Rachel Imamkhan, die Roelf B. bijstaat, zei bij Jinek dat er nog een poging zal worden ondernomen om vader en zoon met elkaar in contact te laten komen. Ook wil zij proberen om Roelf B. zijn voorarrest in Nederland te laten uitzitten. "Maar het is aan de Hongaarse rechter om daar een beslissing over te nemen, dus daar kan ik geen zinnig woord over zeggen."

Naar Nederland

Ook over de mogelijkheid dat Roelf B. een eventuele straf in Nederland te laten uitzitten was de advocate gereserveerd. Internationaal zijn daar geen harde afspraken over gemaakt.

"Hongarije straft streng in drugsgerelateerde zaken, terwijl daar in Nederland lagere straffen tegenover staan. In een eerder geval heeft de Hongaarse rechter een dergelijk verzoek geweigerd, omdat hij niet akkoord ging met de aanpassing van de straf in Nederland."

Bezoekers festival Sziget: 'Er stond een rij voor die tent'

De advocaat van Roelf B. laat aan RTL Nieuws weten dat zijn cliënt tegen de aanklacht van de Hongaarse justitie in beroep is gegaan. B. werd samen met Gert-Jan N. opgepakt op muziekfestival Sziget, omdat ze kilo's drugs bij zich hadden.

Voorbarige beeldvorming

Verder wilde Imamkhan niet te veel over de zaak zeggen. "De beeldvorming die hier wordt gemaakt door de media is wat voorbarig", zei ze.

"Het proces moet nog beginnen. Lang niet alle feiten zijn bekend. Het onderzoek is nog in volle gang, dus laten we de resultaten daarvan afwachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore