G-001-BB

Waarom begint het eerste kenteken van de nieuwe serie met een G?

19 augustus 2019 18:53 Aangepast: 20 augustus 2019 18:23
Beeld © ANP

Vandaag werd het nieuwe kenteken gepresenteerd: één letter, drie cijfers en twee letters. Maar opvallend: het eerste kenteken van de serie begint met een G. Nummerborden worden op volgorde van het alfabet uitgegeven, dus waarom is de beginletter dan geen A, B of desnoods een C?

Daar zijn dus allemaal regels voor en die staan de website van de RDW. Die regels verklaren ook waarom het eerste kenteken pas met een G begint.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat het nieuwe kenteken voor personenauto's eruitzien

Klinkers en medeklinkers

Zo zijn klinkers niet toegestaan, behalve in de kentekens van leden van het koninklijk huis: die beginnen allemaal met AA.

De A valt dus al af. Hetzelfde geldt voor de B, die is gereserveerd voor zware bedrijfsauto's van boven de 3500 kilo. De C lijkt te veel op een nul, die mag ook niet. De D is voor brom- en snorfietsen, net als de F (de E mag niet, want klinker). En dan komen we dus bij de G.

Maar niet alleen aan het begin van het alfabet zitten letters die voor andere voertuigen worden gereserveerd. Zo valt te lezen bij de RDW:

  • De O als eerste letter is voor opleggers

  • De M is voor motorfietsen

  • De V is voor lichte bedrijfsauto's

  • En de W is voor aanhangwagens

Verboden combinaties

Voor personenauto's blijven dan de beginletters G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z over. (De Q lijkt ook te veel op de nul.) Maar ook die zijn niet in alle combinaties toegestaan. GV gevolgd door vier cijfers, is bijvoorbeeld gereserveerd voor grensverkeer. 

En dan zijn er nog de verboden lettercombinaties, afkortingen die gevoelig liggen. Dat zijn GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD. Naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamer zijn daar de namen van politieke partijen aan toegevoegd: PVV, SGP en VVD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore