Al op je achtste via een app bijhouden hoeveel je eet. WW (voorheen Weight Watchers) krijgt in Amerika veel kritiek op de nieuwe app Kurbo. Ook Nederlandse voedingsdeskundigen vinden een dieetapp voor kinderen te ver gaan.
In de Verenigde Staten heeft WW een programma 'Kurbo by WW' gelanceerd. Bij het programma hoort ook een app. Die richt zich op kinderen tussen de 8 en 17 jaar. Kinderen kunnen in de app hun begingewicht invoeren en hun doelen. Bij het invoeren van hun voeding zien ze of ze gezonde keuzes maken. Ook kunnen ze een 'voor' en 'na' foto online zetten zodat andere kinderen kunnen zien dat ze zijn afgevallen.
Het programma valt niet bij iedereen goed. Bijna 80.000 mensen hebben een petitie getekend waarin ze vragen of WW de app wil verwijderen. De meeste mensen die de petitie ondertekenen, vinden het schandalig dat zulke jonge kinderen al zo intensief met hun gewicht bezig zijn.
'Het hele gezin moet meewerken'
"Kinderen moeten niet op dieet", zegt kinderdiëtist Annet Pluister, voorzitter van de Vakgroep Kindervoeding Amsterdam vanuit de GGD. "Er zijn vaak andere oorzaken waardoor een kind zwaarder is. Daarom is het belangrijk om te kijken wat er met een kind aan de hand is waardoor het gewicht oploopt. Is het eenzaam? Wordt er thuis vaak ongezond gegeten? Gezondheid is meer dan gewicht."
Als de focus teveel op een dieet of op eten wordt gelegd, werkt dat volgens Pluister vaak averechts."Daarnaast is een lager gewicht geen garantie voor een gezondere voeding." De WW-app werkt via het stoplichtmodel, groen is goed, rood niet. "Dat kan kinderen helpen een bewustere, gezondere keuze te maken. Maar dan moet het hele gezin meewerken. Het is voor een kind echt moeilijk als broertjes en zusjes een zakje chips krijgen en jij moet als enige aan een wortel."
Verkeerd zelfbeeld
De 'voor' en 'na' foto's op de app is volgens Pluister geen goed idee. "Zo'n foto kan veel met het zelfbeeld van een kind doen. Zo'n 'succesverhaal' moet zorgen voor wilskracht: kijk, het is het andere kind gelukt, als jij de juiste keuzes maakt, lukt het jou ook. Maar soms liggen de succeskanten op een ander vlak. Wie doet bijvoorbeeld de boodschappen thuis? Aan wat voor verleidingen wordt een kind blootgesteld? Als het hele gezin elke vrijdag naar de Mac gaat, is het voor een kind wel erg lastig een gezonde keuze te maken."
Een verbod op bepaalde producten kan volgens Pluister juist averechts werken. "Het kan zorgen voor stiekem eten en juist een eetstoornis ontwikkelen. Bij een kind met overgewicht kan er beter gekeken worden naar wat een kind nodig heeft: samen sporten, een maatje, andere voeding? Het staat allemaal met elkaar in verbinding."
Samen met professional
Het Voedingscentrum heeft de effectiviteit van de app niet onderzocht. Wel vinden ze het belangrijk dat als kinderen op jonge leeftijd willen afvallen, ze dat samen met een professional doen. "Dan vallen ze op een gezonde manier af en krijgen ze alle goede voedingsstoffen voldoende binnen", zegt woordvoerder Jasper de Vries.
'Bevordert zelfvertrouwen'
WW Benelux zegt dat Kurbo een Amerikaans programma is en niet in Nederland beschikbaar. Het biedt volgens Gary Foster, de Amerikaanse WW Chief Scientific Officer kinderen tools om evenwichtige voedingskeuzes te maken en hun gewicht op een gezonde manier te beheren.
Uit enquêtes bij gebruikers van Kurbo blijkt dat het programma ook het zelfvertrouwen bevordert.
Meer buiten spelen en sporten
Ook Nienke Drost, kinderdiëtist en docent Voeding en Diëtetiek bij de HAN in Nijmegen, vindt een dieetapp voor kinderen geen goed idee. "Ze moeten een gezond voedingspatroon aanleren. Iedereen kan een tijd lang een (streng) dieet volgen, maar mensen vallen terug in een oude voedingspatronen, het bekende jojo-effect. Je wil echt voorkomen dat kinderen van dieet naar dieet gaan. Dan kan eten hun leven gaan beheersen."
Volgens Drost is het belangrijker dat kinderen leren wat een gezond voedingspatroon is en wanneer ze genoeg hebben gegeten. Het gaat volgens haar niet om het aantal calorieën, maar om keuzes maken en maat houden. Kinderen met overgewicht die in de groei zijn, hoeven volgens haar niet per se af te vallen. "Tenzij ze obesitas hebben. Maar dan nog denk ik niet dat een app helpt bij gewichtsverlies. Wel is een focus op een gezonde levensstijl belangrijks, zoals op de fiets naar school en niet met de auto gebracht worden, meer buiten spelen en een sport beoefenen."
