Kunstmest en chemicaliën

Terreurverdachten Weert konden bom van halve kilo maken

19 augustus 2019 11:29 Aangepast: 22 augustus 2019 17:21
Vier van de zes verdachten woonden de zitting bij. Beeld © Hans Veen

De chemicaliën die vorig jaar werden aangetroffen bij de aanhouding van zes terreurverdachten, waren voldoende om een halve kilo explosieven te maken. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. De verdachten hadden mogelijk plannen voor een aanslag in Nederland.

"Dit had zwaar explosief materiaal kunnen worden", zegt de officier van justitie vandaag. De groep werd op 27 september vorig jaar aangehouden op een vakantiepark in Weert. Ze zouden daar bezig met het voorbereiden van een aanslag.

Vandaag was er een inleidende zitting in de zaak, waarbij vier van de zes verdachten aanwezig waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrorismeverdachten Weert speelden airsoft, 'mogelijk als training voor aanslag'

DNA-sporen

Op de kunstmest zijn DNA-sporen van een van de verdachten gevonden. De gevonden wapens leverden geen bruikbaar DNA-materiaal op. "Maar gelukkig hebben we de beelden nog", zegt de officier vandaag.

Hij verwijst daarmee naar de opnames die zijn gemaakt in een vakantiehuisje in Weert en in een busje, waar de verdachten contact hadden met een infiltrant van de politie. op die beelden is te zien hoe de zes oefenden met de wapens, waarmee ze ook hebben geprobeerd te schieten toen ze werden aangehouden.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurverdachten Weert naar Pieter Baan Centrum voor onderzoek

Vertraging in het onderzoek

De inhoudelijke behandeling van de zaak start pas in juni 2020. Dat komt omdat vijf van de zes verdachten psychisch onderzocht moeten worden in het Pieter Baan Centrum. 

Zo'n onderzoek duurt telkens zes weken en de verdachten gaan er in duo's naartoe. Vandaag besloot de rechter-commissaris bovendien dat ook de zesde verdachte naar het Pieter Baan Centrum moet. Dit onderzoek gaat al met al achttien weken duren en daarna nog eens zes weken om de rapporten op te stellen, tot ergernis van de officier van justitie. "Ik ga kijken waar ruimte zit om dit bespoedigd te krijgen", zei hij vandaag.

'Gevaarlijk goedje'

De chemicaliën die bij hoofdverdachte Hardi N. zijn gevonden, zijn volgens het Nederlands Forensisch Instituut geschikt om TATP te maken. TATP is een exclusief en gevaarlijk materiaal. "Als je een auto helemaal wilt opblazen, zodat je er niks meer van terugziet, is een halve kilo genoeg", zegt deskundige Ad van Riel.

Het is volgens hem makkelijk om TATP te maken. "Recepten staan overal op internet, maar als het een klein beetje misgaat, is het dodelijk. Degene die het maakt, komt meestal om het leven."

De verdachten oefenden hun aanslag met wapens en bomvesten

Na een infiltratie-actie werden de verdachten aangehouden op een vakantiepark.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore