Ga naar de inhoud
Nieuwe partij

Forum voor Democratie verrast door afsplitsing partijgenoten

Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries Beeld © ANP

Binnen de partijtop van Forum voor Democratie was nog niets bekend over het vertrek van senatoren Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker. De partij werd vanochtend verrast door een bericht in de krant.

"We hebben kennis genomen van een bericht in De Telegraaf over een mogelijke afsplitsing", zegt Paul Cliteur, fractievoorzitter in de Eerste Kamer. "Er heeft zich nog niemand gemeld bij het fractiebestuur en of het partijbestuur om de inhoud van dit bericht te bevestigen."

Vanochtend werd bekend dat Eerste Kamerlid Henk Otten de twee Forum voor Democratie-senatoren Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker meeneemt naar zijn nieuwe politieke partij. De breuk betekent dat de Forum-fractie in de Eerste Kamer teruggaat van twaalf naar negen zetels.

Otten
Lees ook:
Otten neemt twee FvD-senatoren mee naar nieuwe partij

Geschrokken van 'boreale' speech

Otten zegt tegen de NOS dat veel mensen schrokken van de 'boreale speech' die Thierry Baudet gaf op de verkiezingsavond op 20 maart. "Vanaf dat moment begon het te borrelen. Veel mensen zijn niet tevreden met de extreme koers die de partij inslaat."

Hij verwacht daarom ook dat er nog meer mensen bij zijn partij zullen aansluiten, ook vanuit de provincies. "Dit komt niet uit de lucht vallen. Ik was altijd open voor elk gesprek, maar Thierry Baudet was op ramkoers."

Succes

In de reactie van Forum voor Democratie laat Cliteur weten dat hij ervan uit gaat ook met de nieuwe Groep Otten te kunnen samenwerken.

"We wensen de nieuwe groep succes in het realiseren van hun politieke programma."