Ga naar de inhoud
40.000 verzoeken

Twaalf keer zoveel verslaafden vragen hulp bij stoppen met roken

Een man steekt een shaggie aan. Beeld © ANP XTRA

Het aantal mensen dat wil stoppen met roken is de afgelopen zes jaar sterk toegenomen. Zo'n 40.000 rokers die verzekerd waren bij VGZ, CZ of Menzis hebben vorig jaar de hulp ingeroepen van hun zorgverzekeraar voor een cursus stoppen met roken, of medicatie tegen hun rookverslaving.

Vergeleken met 2012 is er sprake van een vertwaalfvoudiging. Toen vroegen 3200 rokers om hulp bij hun verzekeraar, meldt het AD.

Waarschijnlijk ligt het aantal rokers dat wil stoppen nog hoger, omdat VGZ, CZ en Menzis geen zicht hebben op alle hulpvragen. Zij zijn gezamenlijk goed voor 60 procent van de zorgmarkt.

'Zorg
Lees ook:
'Zorg dat zware rokers ook een behandeling kunnen krijgen in verslavingskliniek'

20.000 doden per jaar

In Nederland overlijden ongeveer 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken. Bijna een op de vier zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) sterft voor zijn 65ste, zo'n 13 jaar eerder dan mensen die niet roken. In 2018 gaf 22,4 procent van de volwassenen aan wel eens te roken.

Het aantal rokers lag in 2018 nog ver boven de in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 gestelde doelen. Met dit akkoord wil de Rijksoverheid, samen met meer dan 70 organisaties in Nederland het roken onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040.