Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Miljoenenproject

Maastunnel in Rotterdam na twee jaar renovatie open voor autoverkeer

18 augustus 2019 09:05 Aangepast: 18 augustus 2019 09:40
Eén van de gerenoveerde autobuizen van de Maastunnel. Beeld © ANP

De Maastunnel, de belangrijkste oeververbinding tussen Rotterdam-Noord en -Zuid, gaat na renovatie morgen weer in beide richtingen open voor verkeer. Twee jaar lang werd eraan gewerkt: de werkzaamheden kostten ruim 262 miljoen euro.

De omvangrijke renovatie en restauratie van beide autobuizen begon op 3 juli 2017. Het wegdek werd vervangen en is nu, net als vroeger, geel van kleur. Veel wandtegels, een onderscheidend kenmerk van de tunnel, waren kapot en zijn vervangen door replica's.

1942

De verbinding onder de Nieuwe Maas werd in 1942 officieel in gebruik genomen. De verkeerstunnel is de oudste van Nederland en een Rijksmonument.

Technici van de gemeente Rotterdam reisden naar Hamburg, Londen en New York om kennis op te doen. Ze zagen daar voorbeelden van geboorde tunnels, een dure methode die bij de aanleg bovendien veel mensenlevens kostte. Een afgezonken tunnel in de Amerikaanse staat Michigan diende uiteindelijk als voorbeeld.

Afgezonken

De Maastunnel is de eerste afgezonken tunnel van Nederland. Losse tunneldelen, gemaakt op een bouwdok, werden over de rivier aangevoerd en stuk voor stuk afgezonken.

Vóór de aanleg van de Maastunnel was het verkeer aangewezen op veerdiensten en ophaalbruggen tussen het stadscentrum en Rotterdam-Zuid.  

Nu de renovatie is voltooid, voldoet ook de techniek in de tunnel aan alle nieuwe wettelijke veiligheidseisen. De tunnelbuizen werden om beurten aangepakt, waardoor steeds één tunnelbuis beschikbaar was. Zo bleef het Erasmus Medisch Centrum in de binnenstad bereikbaar.

Dagelijks rijden zo'n 60.000 voertuigen door de tunnel, op zeer drukke dagen zelfs 100.000. Nu het gemotoriseerd verkeer vanaf morgen weer in twee richtingen door de Maastunnel kan, gaan de komende tijd de fietstunnel en voetgangerstunnel op de schop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore