Verdronken in waterpark

Bernard redt leven jongetje (7) op vakantie in Thailand

18 augustus 2019 07:35 Aangepast: 18 augustus 2019 08:17
Bernard (links) redde het leven van de 7-jarige JunJun (midden). Beeld © Eigen foto

Brandweerman Bernard (43) was tijdens zijn vakantie in Thailand op de juiste plek op het juiste moment. Toen hij met zijn kinderen in een waterpark was en een jongetje zag dat levenloos uit het water was gehaald, twijfelde hij geen moment en schoot te hulp. Met succes.

Bernard Tax was met zijn kinderen van 5 en 10 in een waterpark in Phuket, dat bij hun hotel hoorde. Zijn vrouw en zijn vader waren ook mee naar Thailand, maar zij waren een strandwandeling gaan maken. "Die hadden dat waterpark na vijf dagen wel gezien."

'Kind hing slap'

"We liepen net terug naar onze bedjes toen ik in mijn ooghoek in het water een jongen van een jaar of 8 zag dat een ander jongetje in zijn handen droeg. Dat kind hing slap, waardoor bij mij meteen alle alarmbellen afgingen."

Bernard twijfelde geen moment en rende het water in. "Het jongetje had blauwe lippen, een blauw gezicht. Hij was verdronken, dat kon niet anders."

Reanimeren

Hij sommeerde zijn kinderen om aan te kant te blijven staan en rende het water in. "Ik legde hem op de kant en checkte zijn ademhaling en hartslag. Die had hij allebei niet."

Bernard begon het jongetje mond-op-mondbeademing en hartmassage te geven. "Mijn kinderen zagen alles gebeuren. Dat vond ik het ergste. Ik zei ondertussen tegen ze: 'Maak je geen zorgen, papa is even bezig'."

Uiteindelijk schoot een lifeguard hem te hulp. "Hij ging mond-op-mondbeademing geven terwijl ik het hart masseerde. Maar ik zag ineens dat hij dat helemaal niet kon. Hij blies op 1 centimeter afstand naar het jongetje. Toen heb ik hem snel weggeduwd."

Geen ambulance

Ondertussen kwamen de ouders van het jongetje aangerend. "Ze waren helemaal in paniek, maar spraken geen Engels. In een eerste opwelling wilde zijn vader hem van de grond pakken, maar uiteindelijk begreep hij wat ik aan het doen was en liet hij mij m'n gang gaan."

En dat leidde gelukkig tot een goede afloop: de 7-jarige jongen kwam bij en werd naar een kamertje bij het park gebracht. "Maar de ambulance kwam maar niet, ondanks dat we daar meerdere keren om hadden gevraagd. Bleek dat het park verantwoordelijk was voor de medische kosten en de schade, en dat wilden ze niet. Volgens hen kon het jongetje wel naar huis." 

Stampij

Dat maakte Bernard enorm boos. "Ze dachten waarschijnlijk: die ouders spreken toch geen Engels, daar komen we wel onderuit." Nadat Bernard een hoop stampij had gemaakt - "Ik heb die vrouw van het waterpark bijna een klap gegeven omdat ze geen ambulance wilde bellen, zo boos was ik" - arriveerde er uiteindelijk toch een ambulance. "Maar goed ook, want aan water in je longen kun je later alsnog overlijden."

Bernard en JunJun in het ziekenhuis. Bernard en JunJun in het ziekenhuis.

De jongen moest drie dagen in het ziekenhuis blijven, maar heeft geen hersenschade of iets anders aan het incident overgehouden. Hij is volgens Bernard 'springlevend'.

Emotioneel

Enkele dagen later regelde het hotel een ontmoeting met het jongetje, dat JunJun blijkt te heten en uit China komt, en zijn ouders. "Ze wilden me persoonlijk bedanken. Dat was een heel emotioneel moment."

Het communiceren ging via Google Translate. "Zijn moeder tikte bij aankomst meteen een berichtje in, dat vertaalde naar: 'Je hebt mijn jongen een tweede leven gegeven'. Nou, dat kwam wel even binnen hoor."

Trots

Bernard heeft ook nog een gesprek gehad met de manager van het hotel, waar het waterpark onder valt. "Ik vertelde hoe geschrokken ik was dat er wel overal lifeguards staan, maar dat die dus niet weten hoe ze moeten handelen in geval van nood." Dat gesprek heeft ertoe geleid dat het hotel nu elke zondag levensreddend handelen-lessen geeft aan medewerkers.

Naast wat 'rare dromen' heeft Bernard verder niets overgehouden aan het incident. "Ik ben best trots dat ik zo adequaat heb gereageerd", zegt hij. "Maar ik wil geen held zijn, hoor. De echte held is het jongetje dat JunJun uit het water heeft getild." Die hebben ze helaas nooit kunnen bedanken. "Door alle tumult zijn we hem uit het oog verloren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse man (30) verdrinkt tijdens vakantie in Italië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore