Mensen moesten binnenblijven

Excuses chemiecomplex Chemelot na ontsnappen giftige rook

17 augustus 2019 19:33 Aangepast: 17 augustus 2019 19:35
Archieffoto Beeld © ANP

Chemiecomplex Chemelot heeft haar excuses aangeboden voor de giftige geelgekleurde rook die begin deze maand vrijkwam. De oorzaak was lang onbekend, maar in een verklaring schrijft het bedrijf nu dat een combinatie van 'menselijke en technische oorzaken' de reden was van het lek.

Sirenes gingen af, een NL-Alert riep inwoners op ramen en deuren te sluiten en de ventilatie moest bij veel inwoners rond Chemelot uit. Winkels in Geleen en Beek gingen dicht, in een groot winkelcentrum in Beek moesten mensen binnenblijven, de weekmarkt in Geleen werd door de gemeente gesloten en terrassen in het stadje werden leeggeruimd.

De hulpdiensten sloegen groot alarm toen het lek werd ontdekt. De regionale zender L1 werd ingeschakeld die als rampenzender functioneerde.

Geen gewonden

Al raakte niemand gewond, de gevolgen van het ontsnappen van de giftige rook waren groot op 3 augustus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gevaar rond Chemelot geweken

Chemelot schrijft nu: "Ook wij willen dit niet en vinden het heel vervelend dat dit tot overlast heeft geleid voor de omgeving. Dit is een onwenselijke situatie die bij omwonenden mogelijk zorgt voor een schrikreactie en onduidelijkheid."

'Doen er alles aan om dit te voorkomen'

"Wij bieden dan ook onze excuses aan voor de ontstane overlast en doen er alles aan om een dergelijk incident in te toekomst te voorkomen. De gang van zaken ten aanzien van het ontstaan van het incident en de communicatie en alarmering wordt grondig geëvalueerd met betrokken partijen en daar waar nodig, worden maatregelen genomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore