Ga naar de inhoud
Hoge Raad

'Amsterdams coldcaseteam duikt in Deventer moordzaak'

Ernest Louwes Beeld © ANP

In opdracht van de Hoge Raad kijkt een coldcaseteam van de Amsterdamse recherche nog eens naar het DNA-onderzoek in de Deventer moordzaak. 

Dat meldt De Stentor. Dat DNA-onderzoek leidde destijds tot de veroordeling van Ernest Louwes voor de moord op de weduwe Wittenberg.

Engels onderzoek

Advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad onderzoekt al vijf jaar of de moordzaak over moet. Hij heeft - door een Engelse expert - nieuw onderzoek laten doen naar het DNA dat werd gevonden op de blouse van de vermoorde weduwe.

Volgens deze DNA-deskundige zijn de sporen - waaronder een bloedspetter - op de blouse afkomstig van Louwes.

Maurice
Lees meer
Maurice de Hond over Deventer moordzaak: 'Drie keer Making a Murderer'

Advocaat Knoops

Hij komt daarmee tot dezelfde conclusie als Nederlandse forensisch onderzoekers van het NFI, op basis waarvan Louwes destijds is veroordeeld.

De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, had zijn onvrede geuit over het nieuwe DNA-onderzoek, en naar aanleiding daarvan duikt het Amsterdamse coldcaseteam nu in de zaak.

Wat is de Deventer moordzaak?

De Deventer moordzaak is een van de langstlopende strafrechtelijke zaken in Nederland. De zaak draait om de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Al gauw kwam haar belastingadviseur Ernest Louwes in beeld als verdachte.

De rechtbank in Zwolle sprak hem in eerste instantie vrij, maar in hoger beroep werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De zaak is meerdere keren heropend en ook op dit moment loopt een onderzoek naar een mogelijk herzieningsverzoek bij de Hoge Raad. Louwes kwam in 2009 vrij en strijdt sindsdien voor eerherstel.

Wie lost de Deventer moordzaak op?

03:08
Na 20 jaar moet eindelijk de waarheid boven tafel komen. Vindt Maurice de Hond die zich vast bijt in zaak van 20 jaar oud. 1999: Deventer moordzaak. Hij komt met een interactieve documentaire over de moord. Wat betekent dit voor de zaak?