Parkeergarage en bouwmarkt

'Onderaannemers AZ-stadion betrokken bij meer ingestorte daken'

16 augustus 2019 21:54 Aangepast: 16 augustus 2019 22:57
De ingestorte Molenaartribune van het AZ-stadion. Beeld © ANP

Bij de bouw van het ingestorte dak van het AZ-stadion zouden dezelfde onderaannemers betrokken zijn geweest als bij de bouw van een parkeergarage in Wormerveer, waarvan ook het dak instortte.

Dat meldt de Noord-Hollandse omroep NH Nieuws. In beide gevallen was de constructeur die de sterkte van de benodigde lasverbindingen berekende en de onderaannemer die het laswerk uitvoerde, dezelfde.  

Een van de twee partijen is inmiddels failliet, meldt de omroep. Het andere bedrijf is vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar. 

Derde incident

Ook zou nog een derde bouwincident in 2005 gelinkt zijn aan de bouwbedrijven die het AZ-stadion bouwde. In 2005 stortte het dak van een bouwmarkt in Wateringen in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dak AZ-stadion stortte in door lasbreuken, acuut risico voor rest van dak

Lasverbindingen

Bij de zomerstorm afgelopen zaterdag stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in. Er was op dat moment niemand in het stadion, waardoor er niemand gewond raakte. Vandaag werd duidelijk dat slecht uitgevoerde lasverbindingen de vermoedelijke oorzaak waren en dat er ook voor de rest van het dak instortingsgevaar is.  

Bij de parkeergarage in Wormerveer waren ook de lasverbindingen de oorzaak van het instorten. De lasnaad was te licht berekend door de constructeur, en vervolgens door het montagebedrijf nóg lichter uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen slachtoffers bij ingestorte parkeergarage Wormerveer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore