Onderzoek RTL Nieuws

Terrorismeverdachten Weert speelden airsoft, 'mogelijk als training voor aanslag'

18 augustus 2019 12:48 Aangepast: 20 augustus 2019 20:39
De hoofdverdachte draagt een bomvest met vakken waaruit draden lopen tot op de schouder. Beeld © RTL

"Hoe is het om een wapen vast te houden? Hoe is het om te vuren?" Nederlandse terrorismeverdachten speelden de militaire simulatiesport airsoft. De politie beschouwt dat als een mogelijke training voor een grote aanslag in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, gebaseerd op meerdere bronnen.

Het gaat om twee terrorismeverdachten die in september 2018 meededen aan een airsoft-evenement. Dat event werd gehouden op de locatie 'Wild Mountain' in Weert. Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen waren onder de deelnemers aanwezig. Beiden worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Plastic balletjes

Airsoft is een tactische schietsport, waarbij militaire gevechten worden nagebootst. Airsoft-spelers gebruiken replica’s van echte wapens, waarmee ze kleine plastic balletjes afvuren. Anderhalve week na hun airsoft-uitje werden El A. en M. samen met vijf anderen gearresteerd.

Volgens het Openbaar Ministerie was het plan van de groep om met bomvesten, kalasjnikovs en een autobom veel slachtoffers te maken. De rechtszaak tegen de groep is momenteel in volle gang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een kus op de kalasjnikov: zo oefenden terrorismeverdachten een aanslag

Foto's van airsoftspel

De politie ontdekte de namen van Waïl el A. en Morat M. in de administratie van de airsoftsportbond. Ze stonden ingeschreven als introducés. Op een mobiele telefoon stuitte de politie op foto’s en video’s waarop de verdachten staan. Volgens de politie zijn ze allebei schietend met een airsoftwapen te zien.

De politie beschrijft in het onderzoek dat Morat M. gekleed was in camouflagebroek en 'tactical combat vest' en dat hij in het Arabisch riep: "Zeg in de naam van Allah, zeg Allah is groot, bestormingen."

Mogelijke training voor aanslag

Over de airsoft-deelname concludeert de politie in het strafrechtelijk onderzoek: "Het is niet uit te sluiten dat de verdachten zich op deze wijze een aantal basisvaardigheden met betrekking tot de omgang met wapens hebben eigengemaakt, mogelijk met het oog op de vermeende jihadistisch gemotiveerde aanslag in Nederland."

De Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV) zegt in een reactie: "Wij keuren dit ten strengste af. Dat soort lieden willen we gewoon niet op het airsoftveld zien." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiek denkt over strenge regels na airsoft spelende terrorismeverdachten

Adrenaline

Terrorisme-onderzoeker Jelle van Buuren noemt deelname van terrorismeverdachten aan airsoft 'ongewenst'. "Je kunt airsoft zien als een training voor het plegen van een aanslag. Hoe is het om een wapen vast te houden? Hoe is het om te vuren? Hoe is het om het idee te hebben zelf onder schot te worden genomen?"

Hij vervolgt: "Zeker als je dit met een aantal mensen samen doet, kun je ook oefenen op je positie, hoe ver ga je van elkaar afstaan, hoe dek je elkaar, hoe zorg je dat je de situatie onder controle hebt. Dat zijn allemaal vaardigheden die horen bij het plegen van een aanslag. Dat kun je op deze manier oefenen."

De NABV bestrijdt dat een eenmalige airsoftdeelname als training voor een aanslag kan worden gezien. "In principe ben je met airsoft met de sport bezig. Het lijkt in de verste verte niet op wat je zou doen bij een aanslag", zegt bestuurslid Icarus van der Kolk. 

Undercover

Op het moment dat Waïl el A. en Morat M. gingen airsoften, waren ze al verdachte. Ze werden intensief gevolgd door de politie. Er liep een infiltratietraject waarbij een undercoveragent contact had met de vermeende terroristische cel. Waïl el A. was twee jaar eerder veroordeeld voor een poging uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië.

Volgens de undercoveragenten zeiden de verdachten dat het airsoften voelde 'alsof ze op het slagveld zijn'. "Dat geeft hen het gevoel heel realistisch met de dag van de aanslag bezig te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurverdachten Weert naar Pieter Baan Centrum voor onderzoek

Reacties

Het bedrijf dat het airsoftevent op Wild Mountain in Weert organiseerde, wil niet reageren. 

Het Landelijk Parket weet dat enkele leden van de groep wel eens aan het airsoften waren. "Maar wij zien dit niet direct als een belangrijke aanwijzing voor een training voor een jihadistische aanslag", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De advocaten van Morat M. en Waïl el A. laten weten geen commentaar te geven tot de inhoudelijke behandeling.

Bomvesten en kalasjnikovs

RTL Nieuws onthulde eerder dat undercoveragenten in een vakantiehuisje in Weert wapentraining gaven aan verdachten uit de groep. Hierbij werden kalasjnikovs, handvuurwapens en bomvesten gebruikt. De politie had het wapentuig vooraf onklaar gemaakt. Direct na de bijeenkomst in de vakantiebungalow grepen antiterreureenheden van de politie in: zeven mannen werden gearresteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore