Onderzoek RTL Nieuws

Politiek denkt over strenge regels na airsoft spelende terrorismeverdachten

18 augustus 2019 12:49 Aangepast: 02 september 2019 14:59

De Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV) is 'onthutst' door het bericht dat twee terrorismeverdachten airsoft gebruikten als mogelijke training voor een aanslag. Toch hoopt de bond dat de regels voor airsoft-spelers niet worden aangescherpt.

"Kwaadwillenden hebben geprobeerd onze sport te misbruiken voor hun eigen kwaadaardige bedoelingen", zegt bestuurslid Icarus van der Kolk van airsoftbond NABV. 

VOG

Airsoft is een simulatiesport waarbij militaire gevechten worden nagebootst met replica's van echte wapens. Die wapens vuren kleine plastic balletjes af. Sinds 2013 is airsoften legaal in Nederland, mits je lid bent van de airsoftbond NABV. Om lid te worden moet je 18 jaar zijn en heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig waaruit blijkt dat je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrorismeverdachten Weert speelden airsoft, 'mogelijk als training voor aanslag'

Via een omweg toch airsoften

Toch kunnen kwaadwillenden via een omweg airsoft spelen. Leden van de NABV mogen namelijk een introducé meenemen. De naam van de introducé wordt geregistreerd, maar een introducé hoeft géén Verklaring Omtrent Gedrag te laten zien. Er vindt dus feitelijk geen backgroundcheck plaats. Er wordt vanuit gegaan dat het lid zijn meegebrachte introducé kent.

Op die manier konden de terrorismeverdachten ook het airsoftterrein op. Terrorisme-onderzoeker Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden is daarover kritisch: "De introducé wordt niet gecontroleerd. Dat is een gat in het controlesysteem. Dat is natuurlijk eigenlijk onwenselijk."

'Regels niet aanpassen'

"Wij keuren dit ten strengste af. Dat soort lieden willen we gewoon niet op het airsoftveld zien", zegt bestuurslid Icarus van der Kolk van de NABV. Toch wil de bond de regels voor introducés vooralsnog niet aanscherpen door bijvoorbeeld een VOG te eisen. "Dat zou een heel grote barrière opwerpen tegen het kennismaken met de sport. Zowel voor de airsoft- als voor de reguliere schietsport", vindt Van der Kolk. Ook wijst hij er op dat een introducé geen airsoftwapen mag bezitten. Dat mogen alleen volwaardige leden.  

'Strengere regels zijn nodig'

SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt het gebruik van airsoft als aanslagtraining 'verontrustend'. "Als de politie het als risico ziet, al is het maar in deze zaak, dan moeten strengere regels overwogen worden. In overleg en na advies van de politie."

"Terrorismeverdachten mogen niet in de buurt van vuurwapens komen", zegt Jeroen van Wijngaarden van de VVD. "We vinden het prima dat mensen kennis maken met een sport, maar als het over schietsport in welke vorm dan ook gaat, dan willen we betere registratie en screening van introducés. Ik wil op zijn minst weten of die mensen niet verdacht worden van terroristische activiteiten. De screening moet afdoende zijn om dat soort verdachten te filteren."

De PvdA vindt ook dat strengere regels nodig zijn. Veiligheid moet voorop staan, aldus Attje Kuiken. "Redelijk bizar dat dit soort wapens dus veelvuldig zonder problemen gebruikt kunnen worden door introducés om te oefenen voor terroristische aanslagen. Het is te makkelijk om te zeggen dat dat ten koste gaat van de toegankelijkheid van de sport, omdat voor normale leden niet voor niets heel strenge regels gelden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bomvesten en kalasjnikovs: foto's tonen trainende terrorismeverdachten in Limburgs vakantiehuisje

'Nederland al strengste van Europa'

Volgens de NABV komt airsoft niet eens in de buurt van een training voor een terroristische aanslag. "Airsoft is echt wezenlijk anders dan het schieten met vuurwapens. Airsoft lijkt in de verste verte niet op wat je zou doen bij een aanslag."

Ook wijst Van der Kolk op het maximum aantal sessies die introducés mee kunnen maken. "Airsoftintroducés kunnen maar zes keer per jaar deelnemen aan een evenement. Op zich is dat veel te weinig om te spreken van een echte training."

De airsoftsportbond benadrukt daarnaast dat Nederland de airsoftsport al relatief strak heeft gereguleerd: "Nederland heeft in beginsel de strengste regeling van heel Europa. Je kunt in Nederland niet anoniem deelnemen aan een airsoftevenement. Als je dat vergelijkt met landen zoals België: daar kun je volledig in de anonimiteit doen wat je wilt. Daar is geen enkele registratie en geen enkele controle."

Veroordeling

Eén van twee airsoftende terrorismeverdachten zou waarschijnlijk zijn geweigerd als een verklaring omtrent gedrag ook voor introducés verplicht zou zijn geweest. Wail el A. werd in 2016 veroordeeld omdat hij had geprobeerd zich in Syrië aan te sluiten bij een jihadistische strijdgroep. Dat is een terroristisch misdrijf.

Daarnaast werd hij in mei 2017 op de zwaarbeveiligde vliegbasis Volkel betrapt toen hij foto's van straaljagers stond te maken. Die laatste zaak heeft overigens nooit tot strafrechtelijke vervolging geleid. Het Openbaar Ministerie seponeerde de Volkel-zaak en de rechtbank kende zelfs een schadevergoeding toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore