Schuldvraag

'Herstel stadion AZ duurt minstens een jaar'

16 augustus 2019 13:53 Aangepast: 16 augustus 2019 14:13
De ingestorte Molenaartribune van het AZ-stadion. Beeld © ANP

Het duurt zeker een jaar voordat het AZ-stadion weer gebruikt kan worden voor wedstrijden. Herstel is zeker mogelijk, maar de grote vraag is wie voor de kosten gaat opdraaien.

Dat zegt Rob Nijsse, hoogleraar Constructief Vormgeven aan de TU Delft. Hij reageert hiermee op de conclusies van een verkennend onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het stadion. Een deel van de tribuneoverkapping stortte op 10 augustus in tijdens een storm.

Schuldvraag

Volgens Nijsse speelt de schuldvraag een grote rol. Daarvoor is van belang wat de uiteindelijke bevindingen van de OVV zullen zijn, waarna naar verwachting nog rechtszaken zullen volgen. "De redelijke termijn is dan een paar jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dak AZ-stadion stortte in door lasbreuken, acuut risico voor rest van dak

Een andere mogelijkheid is volgens Nijsse dat de eigenaar van het stadion, AZ zelf, opdracht geeft aan een goede constructeur om met een plan te komen en dat een goede aannemer daarmee aan de slag gaat. Dat zou redelijkerwijs binnen een jaar moeten kunnen.

Slecht gewerkt

Nijsse noemt de conclusies van de OVV 'pijnlijk duidelijk'. Dit laat zien dat er slecht gewerkt is", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Door de lassers, en door degene die de verbindingen berekend heeft. Het is bijna zeker dat er op meerdere plaatsen in het bouwproces fouten zijn gemaakt."

Dit legt volgens Nijsse ook 'risico's bij andere bouwconstructies bloot'. "De partijen die het dak van het AZ-stadion hebben gemaakt,  bestaan niet meer. En die hebben ook andere stadions gebouwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

AZ-supporters rouwen om ingestort dak: 'Het is toch je plekkie dat weg is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore