Prinses Christina

'Eerste keer dat lid koninklijke familie wordt gecremeerd'

16 augustus 2019 12:49 Aangepast: 16 augustus 2019 16:21
Prinses Christina in 2017. Beeld © Getty Images

Prinses Christina zal in besloten kring gecremeerd worden. Die keuze is uniek, geven verschillende volgers van het Koninklijk Huis aan. Christina zal namelijk het eerste lid van de koninklijke familie zijn dat wordt gecremeerd.

"Het is heel opmerkelijk", zegt Sander Paulus, Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws. Prinses Christina koos er bewust voor om uit de schijnwerpers te blijven, ze gaf een eigen invulling aan haar leven. "In dat licht kunnen we deze bijzondere en eigenzinnige keuze dus ook zien: zelf een keuze maken, het op haar eigen manier doen."

'Geen verwaarloosd graf in Nederland'

Volgens Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten, heeft prinses Christina zich niet eerder uitgelaten over haar wens om gecremeerd te worden. "Maar haar kinderen wonen verspreid over de hele wereld. Ook prinses Christina was een wereldprinses, zo heeft ze in Italië, New York en Canada gewoond. Het kan zijn dat er is gekozen voor cremeren, omdat je geen verwaarloosd graf wil in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Tegen wil en dank': het leven van prinses Christina in foto's

Sinds Willem van Oranje zijn nagenoeg alle leden van de koninklijke familie begraven in de koninklijke grafkelders van de Nieuwe Kerk in Delft. Wat er na de crematie met de as van prinses Christina zal gebeuren, is nog onbekend.

Mogelijk uitgestrooid

Volgens Koninklijk Huis-deskundige Rick Evers is het niet ondenkbaar dat ze in Italië zal worden uitgestrooid. "In Porto Ercole, de Italiaanse kustplaats waar ze al kwam tijdens vakanties met koningin Juliana en prins Bernhard en waar ze in haar latere leven nog altijd graag kwam."

Prinses Christina woonde, naast dat ze veelvuldig in Nederland sliep in het appartement boven de Koninklijke Stallen, haar laatste jaren eveneens in Italië.

Het leven van prinses Christina: de grote onbekende

Prinses Christina koos bewust voor een leven buiten de schijnwerpers.

Het zal mogelijk niet de laatste keer zijn dat een lid van de koninklijke familie wordt gecremeerd. Volgens Evers heeft prinses Irene zich daar al meermaals over uitgelaten. "Ze heeft aangegeven dat ze graag 'wil vliegen'. Zij wil bijvoorbeeld uitgestrooid worden in Zuid-Afrika, op haar Bergplaas, een gebied dat zij terug heeft gegeven aan de natuur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Koninklijke familie en politici delen warme herinneringen prinses Christina

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore