'H. nog niet boven Jan'

Openbaar Ministerie: 'Ouders Thijs H. werkten niet altijd goed mee'

16 augustus 2019 12:28 Aangepast: 16 augustus 2019 12:54
Thijs H. en zijn advocaat tijdens een eerdere zitting. Beeld © ANP

De ouders van Thijs H., die heeft bekend dat hij drie mensen heeft vermoord, hebben zich 'niet altijd even meewerkend opgesteld als het gaat om de waarheidsvinding'. 

Dat vindt het Openbaar Ministerie, dat meldt dat er aanwijzingen zijn dat er na de door H. gepleegde dubbele moord op de Brunssummerheide sporen zijn weggemaakt. 

Kleding gewassen, mes schoongemaakt

De kleding van H. is gewassen, net als de rugtas waarin het vermoedelijke moordwapen zat. Dat mes is ook schoongemaakt. De ouders zijn overigens geen verdachte in deze zaak, meldt het OM.

De advocaat van H. zegt tegen RTL Nieuws dat er geen bewijs is dat er moedwillig spullen zijn gewassen. Hij heeft geen enkele aanleiding om aan te nemen dat H.'s familie vervolgd zal worden.

Nieuwsberichten en kentekens

H. heeft bekend dat hij drie mensen met een mes heeft gedood, een vrouw in Den Haag en een man en vrouw op de Brunssummerheide. H. verklaarde dat hij via 'nieuwsberichten en kentekens' opdracht had gekregen om twee mensen te vermoorden, anders zou er iets met zijn familie gebeuren. 

Na de moord op de vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag durfde hij naar eigen zeggen niet meer, maar daarna kreeg hij 'via een televisieprogramma te horen dat er toch echt twee mensen dood moesten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Nieuwsberichten en kentekens' gaven Thijs H. opdracht tot drievoudige moord

Vraagtekens over motief

Volgens het OM heeft hij na zijn arrestatie eerst ontkend, toen gezwegen en daarna gezegd dat hij 'opdracht' had gekregen om mensen te doden. Volgens H. gebeurde dat in een psychose, veroorzaakt door ADHD-medicijnen.

De officier van justitie merkte op dat er op zijn computer zoekopdrachten zijn gevonden als 'hoe gedraag ik me als een psychopaat' en 'hoe leid ik hulpverleners om de tuin'. Ook vraagt ze zich af of het 'veelvuldig drugsgebruik' van de man iets met zijn daden te maken kan hebben. Justitie heeft nog geen idee wat H.'s motief was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Thijs H. bekent drie moorden, 'kreeg opdracht van stemmen in zijn hoofd'

'H. nog niet boven Jan'

H. wordt later deze maand opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid. Hij heeft aangegeven 'volledig' mee te willen werken aan het onderzoek. Aan het einde van de zitting vertelde hij dat hij verschrikkelijk veel spijt heeft van zijn daden. "Ik hoop dat jullie steun bij elkaar kunnen vinden", zei hij tegen de aanwezige nabestaanden.

Volgens H.'s advocaat wordt zijn cliënt nog behandeld, en is hij 'nog niet helemaal boven Jan'. "Of hij nog verward is? Ik kan een goed gesprek met hem voeren."

Reconstructie zaak-Thijs H.: drie moorden in vier dagen

Eén moord in Den Haag, twee in Limburg en één verdachte: de 27-jarige Thijs H. Wat gebeurde er precies begin mei? Dit is wat we tot nu toe weten over deze heftige zaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore