'Lieve zus en tante'

Koninklijke familie en politici delen warme herinneringen prinses Christina

16 augustus 2019 11:01 Aangepast: 16 augustus 2019 12:09
Prinses Christina. Beeld © ANP

'Met groot verdriet' wordt gereageerd op het overlijden van prinses Christina. De 72-jarige prinses overleed vanochtend aan de gevolgen van botkanker.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen via Twitter 'verdrietig te zijn door het overlijden van onze lieve zus en tante'. "Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar."

'Ze gaf een eigen invulling aan haar leven'

Premier Mark Rutte zegt bedroefd te zijn door het bericht dat de prinses is overleden. "Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creëerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven", schrijft Rutte. "Een leven dat in het teken stond van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent. Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist."

Rutte heeft vanochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix.

Ook Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Asielzaken, reageert: "Dit is heel verdrietig nieuws. Ze had mijn leeftijd, dus daardoor hadden wij ook een bijzondere band." Minister van Defensie Ank Bijleveld: "Dit is heel tragisch voor de koninklijke familie."

Prinses Christina was naamgeefster en ambassadeur van het Prinses Christina Concours en was daarnaast lid van het Comité van Aanbeveling. "Prinses Christina had grote belangstelling voor jong muzikaal talent", schrijft de organisatie op haar website.

'Ze sprak graag met de prijswinnaars'

"Ook volgde ze online de inzendingen van De Muziekwedstrijd en was persoonlijk aanwezig bij vrijwel alle finales. Zij sprak graag na afloop van de finales met de prijswinnaars en nodigde velen van hen jaarlijks uit voor een intiem optreden bij haar thuis in Italië."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Tegen wil en dank': het leven van prinses Christina in foto's

Een duet met Christina

Eén van die prijswinnaars was zangeres Roza Herwig. Zij reageert: "Ik herinner me over ons contact vooral hoe open, hartelijk en geïnteresseerd ze was. Prinses Christina zorgde ervoor dat het ons aan niks ontbrak en luisterde enthousiast terwijl we repeteerden. Ze had me gevraagd een Italiaans lied te zingen. Ik koos voor het lied ‘Volare’, dat Prinses Christina tijdens de repetitie tot mijn verbazing mee begon te zingen. Het plezier van dit swingende duet zal ik nooit vergeten.

Er is door de familie van prinses Christina een condoleanceregister geopend. Binnen een uur schreven daar al honderden mensen een condoleancebericht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore