Nieuw schooljaar

'Veiligheid voor kind in het verkeer sterk verbeterd'

16 augustus 2019 10:49 Aangepast: 16 augustus 2019 12:05
Beeld © ANP

De afgelopen decennia is de verkeersveiligheid voor kinderen sterk verbeterd. Maar de afname van het aantal doden lijkt de laatste jaren te stagneren. 

In 2018 vielen er 19 verkeersdoden in de leeftijdscategorie 0 tot 14 jaar. Ter vergelijking: in de periode 1996-2000 waren dit er gemiddeld 65 per jaar, blijkt uit cijfers van de SWOV, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

30 kilometerzones

De betere veiligheid komt vooral door de toename van 30 kilometerzones, de verbeterde veiligheid van auto’s voor inzittenden en meer gebruik van verbeterde kinderzitjes en -stoeltjes. 

Als kinderen ernstig gewond raken in het verkeer, dan gebeurt dat vooral als fietser of voetganger. De meeste dodelijke slachtoffers vallen onder kinderen op de fiets in een botsing met een auto, meldt de SWOV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Schoolkinderen krijgen virtual reality verkeersles

Vakanties voorbij, nieuw schooljaar

De publicatie van de cijfers valt samen met het begin van het nieuwe schooljaar, waarbij Veilig Verkeer Nederland (VVN) weer vraagt om aandacht voor fietsende scholieren in het verkeer. 

Het einde van de schoolvakanties betekent behoorlijk meer drukte op de weg. En ook veel kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, en dus vaak een langere en nieuwe route moeten nemen.

Oproep aan ouders: fiets mee

De VVN roept ouders op samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen, en de auto te laten staan. Zo kunnen ze lastige verkeerssituaties oefenen.

VVN pleit ook voor betere verkeerslessen op school.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Het aantal verkeersdoden stijgt, en dit kunnen we ertegen doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore