Ga naar de inhoud
Schijnwerpers

'Tegen wil en dank': het leven van prinses Christina in foto's

Prinses Christina in 1984. Beeld © ANP

Prinses Christina was, zoals ze zelf vaak heeft aangegeven, een prinses tegen 'wil en dank'. De jongste zus van prinses Beatrix koos dan ook bewust voor een leven buiten de schijnwerpers. Maar af en toe stapte ze toch in de spotlight voor haar grote passie: zingen.

De allereerste foto van prinses Maria Christina werd gemaakt door haar vader prins Bernhard, een paar uur na haar geboorte op 18 februari 1947. De roepnaam van het prinsesje was Marijke.

De jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard werd geboren met een oogziekte, doordat haar moeder tijdens de zwangerschap besmet was met rodehond. Daardoor was ze slechtziend.

Op haar zestiende besloot Marijke dat ze voortaan haar tweede naam, Christina, wilde gebruiken als roepnaam. Ze vond Marijke niet bij haar passen.

Op 21-jarige leeftijd vertrok Christina naar het Canadese Montreal om een zangopleiding te volgen, maar ook om te genieten van een leven in de anonimiteit. In Canada voelde ze zich een gewone student tussen alle anderen studenten.
 

Na haar zangopleiding in Canada verhuisde Christina naar New York om zangles te geven aan kinderen. Hier ontmoette ze haar echtgenoot, de in Cuba geboren Jorge Guillermo. 

Op 28 juni 1975 gaven prinses Christina en Jorge Guillermo elkaar het jawoord op het gemeentehuis in Baarn. De prinses koos er zelf bewust voor om geen toestemming aan het parlement te vragen, en verloor daardoor haar lidmaatschap van het Koninklijk Huis. 

Beschuit met muisjes in 1977: Bernardo, de eerste zoon van Christina en Jorge, werd geboren. Het gezin bleef in New York wonen, maar kwam regelmatig naar Nederland voor festiviteiten, zoals hier op Koninginnedag op Soestdijk.

Nog meer gezinsuitbreiding: in 1979 kreeg het echtpaar een tweede zoon, Nicolás. En in 1981 werd dochter Juliana geboren. Het gezin verhuisde terug naar Nederland, naar Villa Eikenhorst in Wassenaar.

Ook de muzikale carrière van Christina zette zich voort: in 1989 trad de prinses op tijdens een concert in de Rotterdamse Doelen, ter ere van de verjaardagen van prinses Juliana en Pieter van Vollenhoven.

Christina stond niet graag in de schijnwerpers, behalve als het om muziek en goede doelen ging. Hier repeteerde ze voor een tv-programma voor het Foster Parents Plan. In 1989 verbond ze haar naam aan een stichting voor jonge muzikanten: het Prinses Christina Councours.

Een mooi familieplaatje: samen met haar moeder Juliana volgde Christina in 1994 de rijtoer van de Gouden Koets in Den Haag. In datzelfde jaar vroeg Christina een echtscheiding aan van haar man Jorge Guillermo.  

In haar nieuwe leven zonder echtgenoot bleef muziek centraal staan. In 2000 kwam haar debuut-cd uit: een kerstalbum. Later maakte ze nog een tweede album met de kenmerkende titel The me nobody knows: de opbrengsten gaan naar een goed doel.

Bij de afscheidsdienst van haar moeder Juliana in 2004 stapte Christina in de schijnwerpers en zong ze het lied It's a gift to be simple (Het is een gave eenvoudig te zijn). Het was haar moeders grote wens dat Christina bij de uitvaart zou zingen.

Ook bij de uitvaart van haar vader Prins Bernhard in 2004 zong Christina. Ze bracht het Mexicaanse lied La Golondrina (De zwaluw) ten gehore, op het verzoek van haar vader. Het was zijn lievelingslied.

De laatste jaren woonde Christina in Londen, maar ze kwam wel regelmatig naar Nederland voor familiebezoek en festiviteiten. Als muziekliefhebster was ze vooral vaak aanwezig bij concerten, zoals hier in 2012 bij het verjaardagsconcert voor prinses Máxima in het Concertgebouw.

Voor haar zeventigste verjaardag poseerde prinses Christina nog een keer voor de camera. Maar in datzelfde jaar werd ook duidelijk dat ze leed aan de ziekte botkanker. Prinses Christina is op 72-jarige leeftijd overleden.

Ons zeldzame interview met wijlen prinses Christina

02:32